damast tafelkleed

Damast tafelkleed anno 2014 helemaal hip!

Een tafelkleed van damast is en blijft een designklassieker en een musthave in de linnenkast van ieder huishouden. Ik vind het geen product voor dagelijks gebruik (of je moet iedere dag gaan voor een optimale tafelstyling, maar daaraan ontbreekt bij ons vaak de tijd), des te vaker gebruiken we een damast tafelkleed bij speciale gelegenheden. Het zijn juist die momenten (feestje, huwelijk, jubileum, diner met je nieuwe baas of een speciale date) waarbij je letterlijk alles uit de kast haalt: dat speciale servies, de mooie dekschalen, het antiek zilver van oma en dus ook het mooiste damast tafelkleed. Cottona presenteert met trots haar eigen damastcollectie, vier nieuwe, verse dessins die zeker een eyecatcher zijn aan tafel!

Wat is het een drama als je op zoek gaat naar een damasten tafelkleed dat past in een eigentijdse tafelsfeer. Hederatakjes, fleur-de-lys patronen of rozetjes passen bij je strakke Piet Hein Eek-servies? Dacht het niet! Daarom was het al snel na de start van Cottona (toen nog tafellakens.com geheten) dat ik onze eerste eigen damastcollectie ontwierp.

Damast tafelkleed: Cottona collectie 2014

Ik ging aan de slag op de computer met het ontwerpen van de dessins. En ik vroeg onze huisweverij in Spanje proefjes te maken van katoen. Damast is bijzonder door de weeftechniek, door de lichtval op de draden ontstaat een subtiel patroon. Het blijft dus altijd een uni kleed. En natuurlijk moet je door die eerste ontwerpen ‘heenkijken’, maar het is ons gelukt weer vier eigentijds damaststoffen te ontwerpen, die exclusief in onze webshops in Nederland, België en Duitsland te koop zijn.

Perfect voor Pasen en al die andere mooie gelegenheden die de komende maanden weer voorbij komen. Kijk je mee?

damast tafelkleed graphic blog

1. Damast Graphic
Past bij de grafische interieurtrend. Het dessin van dit damast bestaat uit strakke grafische lijnen en primaire vormen zoals driehoeken en rechthoeken. Dit soort patronen zie je ook terug in beddengoed en woonaccessoires van nu. Denk aan merken als Hay (www.hay.dk) en Scholten en Baijings (http://www.scholtenbaijings.com/).

damast tafelkleed lacey blog

2. Damast Lacey
Een verfijnd lief klein klassiek dessin. Let op: het is zeker romantisch, maar beslist niet tuttig. Mooi in combinatie met antiek tafelzilver, wijnglazen van kristal en een romantisch servies (denk rose). Een centerpiece (groot bloemstuk in het midden van de tafel) gemaakt van verschillende kleuren rozen of (straks, nog even geduld!) rose pioenrozen maakt het geheel af.

damast tafelkleed ikat blog

3. Damast Ikat
Geïnspireerd op een upcoming modetrend. Gespot op de fashionshows in Parijs. Ons ikatdessin is een ode aan de textieltechniek die al duizenden jaren in China al wordt toegepast. Door de hippe uitstraling en het mooie patroon wordt het damast een tikkeltje shabby-chic.
Dit is mijn persoonlijke favoriet!

damast tafelkleed classic blog

4. Damast Classic
All time favourite van heel veel mensen blijft het tijdloze damastdessin. Het wordt ook veel gebruikt voor behang. Mijn favoriete designer is Tricia Guild van Designers Guild. Zij weet als geen ander door te spelen met kleuren, verlopen en formaten steeds weer een nieuwe invulling te geven aan dit tijdloze damastpatroon.

Vertel: wat vind jij van onze nieuwe damastcollectie? Welke is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*