Tafellaken, tafelloper en servetten natuurlijk linnen collectie Cottona.

Linnen stof – We love linnen

Ik hartje linnen stof! Of het nu een luchtige blouse is in de zomer, ‘vers’ beddengoed op een koele slaapkamer, lekker volle gordijnen of de tafelkleden uit onze eigen collectie…ik hou van allemaal. Van mij hoeft stof niet altijd zo netjes, zo kreukloos en keurig te zijn. Geef mij maar authenticiteit, karakter en hier en daar een kreukje. Kijk je mee naar mijn persoonlijke favorieten in linnen stof?

Vlas, net geoogst. Beeld: Pinterest

Fields of gold

Linnen wordt gemaakt van vlas en groeit veel in Noord-Frankrijk. Heeft weinig verzorging nodig, houdt niet van chemische bestrijdingsmiddelen en is in zijn geheel bruikbaar. Het plantje is binnen 100 dagen volgroeid en tijdens de bloeiperiode staan de velden vol paarse, lila en witte bloempjes. Je moet er wel snel bijzijn, bij zo’n prachtveld, want ieder plantje bloeit slechts één dag. Na de oogst – waarbij de planten er met wortel en al uitgaan, want alles kan gebruikt worden – blijft het linnen een tijdje op het land liggen. Door de regen, de zon en de aarde krijgt het vlas zijn eigen karakteristieke eigen kleur (vlasblond). Als het voldoende gedroogd is, worden er grote balen van gemaakt en gaat het vlas verder richting de fabriek en weverij.Door het vlas te zwingelen en te hekelen (weten we ook weer waar dat woord vandaan komt) komen de vezels los van de stengel. Na het kammen van de vezels houd je een prachtige bos zijdezacht materiaal over. Dit wordt vervolgens verder verwerkt. Uiteindelijk wordt het garen geweven tot ruw doek. In dit ruwe doek zie je de prachtige kleurverschillen in het puur natuurlijke materiaal. Het ruwdoek wordt gebleekt, geverfd, gecoat.

Een-bloeiend-vlasveld-met-tiendatllen-kleine-bloempjes-De-schoonheid-is-van-korte-duur-na-twee-weken-is-het-vlas-nagenoeg-uitgebloeid-

Bloeiend vlasveld (Foto via Knack.be)

Powerplant

Linnen is sterke en duurzame powerplant. Linnen stof is heerlijk in gebruik: het neemt veel vocht op zonder dat het nat aanvoelt en geeft het vocht geleidelijk af aan de lucht. Het draagt luchtig, voelt zacht aan en heeft een mooie, shabby-chic uitstraling. Linnen in de keuken is prettig in gebruik omdat het niet pluist (niet voor niets zijn de glazendoeken in restaurants altijd van linnen). Door de zachte vezels is het comfortabel draagbaar voor mensen met een gevoelige huid. Ander pluspunt is dat linnen in het gebruik alleen maar sterker wordt.

natuurlijk linnen servet lockrand

natuurlijk linnen ovaal tafellaken
Natuurlijk linnen Cottona

 

Linnen stof bij Cottona

Wij hebben twee soorten linnen in onze collectie. Als eerste was er onze Linnencollectie (in standaardmaten en op maat gemaakt) waarbij het linnen gemengd is met 50% katoen. Deze tafelkleden kun je wassen op 95 graden en ze zijn verkrijgbaar in 7 kleuren. De nieuwe najaarskleuren van 2014 zijn mokka, oester, parelgrijs en basalt. De andere linnen stoffen vind je in de collectie Natuurlijk Linnen (ook in zowel standaardmaten als in maatwerk). Dit is het echte, pure ongebleekte linnen met zijn typische vlasblonde kleur. Kreukt wat meer, iets nonchalanter en ik vind het prachtig als lang kleed op een ronde tafel. Bij Natuurlijk Linnen heb je bovendien de keuze uit gewone servetten of deze met een zwart lockrandje (persoonlijke favoriet)

linnen servetten overzicht van alle kleuren
Linnencollectie Cottona

 

Linnen galore!

Wat ik verder nog vond aan linneninspiratie maakt me blij en hebberig. Van die foto’s met stapels stoffen vind ik prachtig.

Prachtige linnen lampen (beeld en werkbeschrijving op www.welke.nl)

Prachtige linnen lampen (beeld en werkbeschrijving via www.welke.nl) 

Licht aan

Van deze lampenkappen wil ik er eigenlijk gelijk vijf hebben voor in onze eigen gang (helaas is die iets minder majestueus, maargoed).

Prachtige slaapkamer (foto via klikk.no)

Sweet dreams

Dit soort plaatjes vind ik bijna meditatief: zo’n Zen-slaapkamer waar alles op elkaar is afgestemd…heerlijk.

Mooie raampanelen (beeld via VT Wonen)

Linnen voor het raam

Deze toepassing vind ik ook prachtig; in plaats van de weelderige gordijnen juist vlak gespannen linnen stof in panelen voor het raam.

Je ziet het; met linnen kun je alle kanten op. Zelf met linnen stof aan de slag?
Cottona linnen stof per meter koop je hier

Vertel: ben je net zo’n fan van linnen als wijzelf?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*