cottona-artisjokrecept-02

Artisjok recept met frisse yoghurt dip

Welkom winter! De tijd om lekker bij het haardvuur te zitten, voor winterwandelingen en voor snotneuzen ; ) Wat extra weerstand kan iedereen nu goed gebruiken. Niet voor de hand liggend, maar wel heel lekker en supergezond is dit artisjok recept met frisse yoghurt dip.

Het hele jaar artisjok seizoen

Van oorsprong komt deze groente uit Perziƫ en Turkije, maar ook in Frankrijk en Spanje wordt er nog veel artisjok geteeld. In Nederland is artisjok het hele jaar verkrijgbaar.
De artisjok is de bloemknop van een distel. De bloem bestaat uit geschubde bladeren met vanbinnen een zachte bodem waar de bladeren als het ware omheen gevouwen zijn. Als de bloem in bloei gaat vouwen de bladeren zich open en komen er uit het hart van de zachte bodem prachtige paarse haren. De artisjok wordt nog voor de bloei geoogst. Na de bloei is hij niet meer eetbaar.

Dit artisjok recept is makkelijk te maken en heerlijk als gezonde snack bij een avondje Netflixen. De bladeren zijn lekker knapperig en je krijgt meteen een boost van antioxidanten. Goed om te weten: voor de uitvinding van de bloeddrukverlagende medicijnen werd artisjok zelfs gebruikt als natuurlijke bloeddrukverlager.

cottona-artisjokrecept-04

Op de foto: Tafelkleed katoencollectie honing, servet katoencollectie burgundy. Beelden Cottona

Ingredienten

– verse artisjok
– griekse yoghurt
– uitgeperst teentje knoflook
– citroensap
– snufje peper en zout
– beetje bieslook (vers of gedroogd)

Bereiding

Vul een grote pan met water en breng deze aan de kook. Snijd ondertussen de steel van de artisjok en haal de onderste bladeren eraf. Snijd een citroen in partjes en wrijf hiermee over de onderkant van de artisjok om verkleuring te voorkomen. Doe het sap van een halve citroen in de pan met water en kook de artisjok in 30 minuten gaar. Zorg ervoor dat de artisjok helemaal onder water blijft.

Maak ondertussen de dipsaus klaar. Schep de Griekse yoghurt in een kommetje en meng dit met een eetlepel citroensap, een eetlepel bieslook, de uitgeperste knoflook en peper en zout.

Haal de artisjok uit de pan. Hij kan in zijn geheel geserveerd worden (het oog wil tenslotte ook wat ;-)). Voor het gemak kun je ook de blaadjes er alvast af halen.

cottona-artisjokrecept-03

Op de foto: Tafelkleed katoencollectie honing, servet katoencollectie burgundy paars en honing. Beelden Cottona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*