lemon curd recept
Op de foto: tafelloper Cottona glamourcollectie glitter zilver. Foto: Cezanne Duijvesz

Lemon curd recept – ongecompliceerd genieten

Een lemon curd recept, daar zoek ik al lang naar. Want ik weet hoe lekker het is. Op scones, in taartjes of in bijvoorbeeld deze frisse cakerol die het heerlijk doet als toetje, onderdeel van een nieuwjaarsbuffet of -borrel of gewoon bij een kopje thee op een grijze dag. Met dit lemon curd recept maak je gelijk een ruime hoeveelheid. Enjoy!

Lemon curd recept – Ingrediënten

2 Citroenen
150 gram boter
2 eieren
125 gram witte basterdsuiker

Bereiding lemon curd
Pers de citroenen uit en verwarm het sap met de boter op laag vuur tot de boter gesmolten is. Mix ondertussen met een garde in een kom de eieren met de suiker. Voeg, al roerend, het citroen-botermengsel toe. Schenk het weer terug in de schone pan. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren en laat de curd indikken tot vladikte. Schenk de lemon curd in een schone pot en laat afkoelen.

Lemon curd recept – ingrediënten cakerol

4 eieren
100 gram suiker
Mespunt zout
100 gram bloem
Poedersuiker

Bereiding cakerol
Verwarm de oven voor op 175 °C en splits de eieren. Klop het eigeel schuimig met de suiker en klop vervolgens het eiwit stijf met zout. Zeef de bloem en roer deze door het eigeelmengsel. Spatel voorzichtig het eiwit erdoor. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk met een 2-3 cm dikke plak van het beslag. Bak in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin. Laat de cake na het bakken minstens 1 uur goed afkoelen.

Lemon curd recept – vulling

Lemoncurd (naar smaak, de rest kun je invriezen)
1 Bakje mascarpone
250 ml slagroom

Klopt de slagroom stijf (zonder suiker) en meng met de mascarpone en afgekoelde lemon curd. Smeer een dikke laag op de eveneens afgekoelde cake en rol voorzichtig op. Bestrooi met poedersuiker en leg een plak op ieder bordje. Voor de lemon curd lovers kun je nog een extra schepje curd op het bordje doen.

Tips:

  • Nog lekkerder: beetje citroenrasp door de vulling of door het beslag van de cakerol.
  • Geen tijd om het lemon curd recept te maken? Dan kun je smokkelen met kant en klare curd.
  • Bewaar een drupje citroensap voor het vetvrij maken van je beslagkom en begin met het opkloppen van het eiwit (daarna het eigeel met de suiker), dat scheelt weer een afwasbeurt.

Op de foto: tafelloper Cottona glamourcollectie glitter zilver.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*