Paasbrunch
Op de foto: Tafelkleed linnencollectie oester, servetten damast Cottona. Foto: Mieke

Paasbrunch in Italiaanse sferen – San Daniele ham en bloemkoolmousse

Een Paasbrunch is een voor de hand liggende keuze om deze lentefeestdag te vieren. Wat is er heerlijker dan rustig wakker worden, een licht ontbijtje en – voor de liefhebber – een wandelingetje. En dan met vrienden en familie heerlijk aan de Paasbrunch. Een toepasselijk Italiaans gezegde is: ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi’, wat betekent ‘Kerst vier je met de familie, Pasen met wie je wilt’. Dat is de beste tip om niet in dezelfde stressmodus te schieten als met kerst. Informeel vieren dus, met geliefden. En Italiaans, want dat is altijd goed.

Ik vind het fijn dat Pasen wat informeler is dan Kerstmis. Qua eten vind ik het ook top: ik hou van kleine gerechtjes en in dat opzicht kom ik met Pasen altijd uitstekend aan mijn trekken. Dit jaar kiezen we dus voor Italiaanse gerechtjes. Dit recept is bij ons altijd een succes. Het is snel gemaakt en smaakt heerlijk. Het is ook echt even wat anders. San Daniele ham is niet te versmaden: hij is wat zoeter, 18 maanden gerijpt, magerder en bevat minder zout dan zijn grote broer uit Parma. De bloemkoolmousse is een heerlijk zondige variant op de bekende groente, heerlijk romig en vooral yum op stevig, donker brood. Wist je dat deze ham de Koning onder de hammen wordt genoemd?

Paasbrunch – Ingrediënten

  • 400 gram bloemkoolroosjes
  • roomboter
  • slagroom
  • zout, peper
  • brood
  • 200 gram San Daniele ham

Bereiding
Bak 400 g bloemkoolroosjes 2-3 min. op zacht vuur in lekker wat goede boter. Voeg +/-1 dl slagroom en wat zout en peper toe. Laat het ongeveer 8 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is. Pureer de bloemkool met het vocht en breng op smaak met zout en peper. Bewaar wat gebakken bloemkoolroosjes voor de garnering. Smeer de bloemkoolmousse met een lepel op het brood. Beleg met de San Daniele ham en garneer met een paar achtergehouden bloemkoolroosjes.

Pasqua felice!

Tip: In Nederland is San Daniele ham te koop bij de betere (Italiaanse) delicatessenwinkels en bij sommige slagers.

Tip: San Daniele ham is ook heerlijk in combinatie met verse vijgen en geitenkaas.

Op de foto: Tafelkleed linnencollectie oester, servetten damast Cottona. Foto: Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*