Cheesecake
Op de foto: Cottona katoencollectie en glamourcollectie, bordjes Action. Foto: Tom Nooijen

Recept Cheesecake Brûlée Verleidelijk lekker!

Eén van de leukste dingen van koken vind ik dat het in mijn ogen één van de beste manieren is om iemand eens even lekker te verwennen of te verleiden. En waarmee kun je een vrouw – naast chocolade – beter verwennen dan met een heerlijke cheesecake?

Dit recept heb ik speciaal voor Mieke ontwikkeld. Ze is gek op cheesecake, iedere stedentrip moét ze er eentje proberen, liefst bij een restaurant of koffieshopje dat ze van tevoren gegoogled heeft). Ook onderweg, op stations, weet ze de Amerikaanse koffieketen feilloos te vinden. Voor koffie, maar vooral voor een lekkere punt cheesecake. Wist je trouwens dat iedere stad zijn eigen cheesecakecompetitie heeft?

Okee, je moet dit keer even de calorieën vergeten en gewoon genieten. En: uitdelen! Want geluk wordt groter als je het deelt (en dan valt het met de calorieën ook nog best mee)!

Handtekening Tom

Ingrediënten Cheesecake

15            digestive biscuit (ca. 200g)
2 el          suiker
75 g         roomboter, gesmolten
7              pakjes monchou (700g)
270 g       suiker
1              vanillestokje, merg van
350 ml     room
10            eidooiers
zout
3 el          suiker
1              handvol verse frambozen
1              springvorm van ca. 22 cm doorsnede
1              ovenschaal groot genoeg om de springvorm in te plaatsen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175o Gebruik een springvorm met een doorsnede van ca. 22 cm. Pak de buitenkant van de vorm goed in met aluminiumfolie. De vorm moet helemaal waterdicht te zijn!
  2. Maal de biscuits in een keukenmachine fijn en meng de 2 eetlepels suiker, de gesmolten boter en een snufje zout er doorheen. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met een plat voorwerp. Plaats de vorm in de oven en bak de bodem ca. 10 minuten.
  3. Klop ondertussen de monchou in een ruime kom mooi los, ca. 4 minuten. Voeg de 270g suiker, het merg van het vanillestokje en een snufje zout toe en klop nog eens 4 minuten. Schraap ook af en toe even langs de rand van de kom.
  4. Haal de springvorm uit de oven en laat afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 C.
  5. Verwarm de room in een steelpannetje op het vuur, maar laat het niet koken. Splits ondertussen de eieren en bewaar de eidooiers. Klop de dooiers ca. 2 minuten tot ze licht van kleur en mooi luchtig zijn. Voeg vervolgens al kloppende langzaam de warme room toe. Blijf goed kloppen! Als alle room is opgenomen in het eidooiermengsel voeg je dit vervolgens al kloppende toe aan de roomkaas. Klop goed door tot alle klonten zijn verdwenen en je een redelijk dun beslag overhoudt.
  6. Plaats de afgekoelde springvorm in de ovenschaal en voeg het roomkaasmengsel toe. Vul de ovenschaal met heet water uit de kraan, tot halverwege de hoogte van de springvorm. Plaats het geheel nu voorzichtig in de oven en bak de cheesecake ca. 1½ uur.
  7. Haal de ovenschaal met de springvorm voorzichtig uit de oven en laat ca. 3 uur afkoelen alvorens de springvorm uit het water te halen. Plaats de cheesecake nu liefst 1 nacht in de koelkast.
  8. Verwijder voor het serveren de springvorm en bestrooi de cheesecake met de 3 eetlepels suiker. Gebruik nu een gasbrander om de suiker te karamelliseren. Garneer de cheesecake met de verse frambozen en serveer direct.

Tip
Heb je nog een lekkere crème brûlée siroop of andere koffiesiroop staan die er qua smaak bij past? Meng 2 eetlepels hiervan door het roomkaasmengsel voor nog meer smaak!

Op de foto: Cottona katoencollectie en glamourcollectie, bordjes Action. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*