Cottona blog - recept ice tea
Glaswerk Hema, tafellaken turquoise katoencollectie Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept ice tea
Homemade en heerlijk

Ice tea – en dan de zelfgemaakte versie – is mijn nieuwe lievelingsdrankje. Daarvoor was ik mijn hele leven verslaafd aan cola, het liefst van het bekende rood/wit gekleurde merk. In mijn ogen is er niets lekkerder op een warme dag  dan een groot glas ijskoude cola.

In Amerika is zelfgemaakte ice tea een groot succes. Ook tijdens mijn recente vakantie naar Dubai stond het in bijna iedere horecagelegenheid op de kaart. Niet verrassend, aangezien het bijzonder goedkoop is om te maken maar het voor de gasten dezelfde beleving geeft (en dus hetzelfde mag kosten) als een glas verse jus d’orange.

De variaties zijn eindeloos. Natuurlijk kun je kiezen voor de bekende smaken die je ook al in de supermarkt vindt, zoals perzik. Maar pas op: verse, zelfgemaakte ice tea is niet te vergelijken met het spul uit de supermarkt. Dat staat bol van de suikers en andere meuk. Dus ga eens aan de slag en maak je eigen, verse ice tea. Kies daarbij ook eens voor minder bekend fruit als mango, lychees of hieronder mijn favoriet: aardbeien. Probeer het gewoon eens uit, alles kan en mag! Fruit is niet het enige waarmee je kunt variëren. Ook de soort thee maakt natuurlijk een groot verschil in smaak. Met groene thee maak je een frisse ice tea, earl grey thee is heerlijk voor een ice tea met citrustonen. Wil je iets exotisch, kies dan jasmijnthee als basis.

Door al die afwisseling in fruit en thee gaat zelfgemaakte ice tea nooit vervelen! En met de lange zomeavonden in het verschiet is dit de perfecte dorstlesser voor in de tuin of op het balkon. En de kinderen? Die drinken gezellig mee. Want een zelfgemaakte ice tea (mits onderstaande verhoudingen aangehouden) is nog gezond ook! Dus ik zeg, ga aan de slag, experimenteer en ontdek jouw eigen favoriete zelfgemaakt ice tea voor de zomer!

Handtekening Tom

Recept zelfgemaakte aardbeien ice tea

Ingrediënten
500 g  verse aardbeien
50 g    suiker
60 ml   water
1750 ml groene thee, afgekoeld

Losse aardbeien
Schijfjes citroen
Blaadjes munt
IJsklontjes

1. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, halveer ze en doe ze samen met de suiker en het water in een pan. Breng het aan de kook en laat met de deksel op de pan ca. 25 minuten op laag vuur staan. Schud de aardbeien met vocht in een zeef en vang het vocht op. Druk met een soeplepel al het sap uit de stukgekookte aardbeien. Laat het opgevangen aardbeiensiroop afkoelen.

2. Meng de aardbeiensiroop met de afgekoelde groene thee. Zet de ice tea in de koelkast tot deze volledig is afgekoeld. Serveer ‘m met wat verse aardbeien, een schijfje citroen, een blaadje munt en natuurlijk ijsblokjes.

Tip
De aardbeiensiroop is ook een prima basis voor een heerlijke cocktail. Meng de siroop bijvoorbeeld met prosecco of ginger ale (gemberbier) voor een verassend lekker resultaat.

Tip
De ice tea hoort niet te zoet zijn. Wil je toch een zoeter drankje, verminder dan de hoeveelheid groene thee.

Tip
Laat voor de beste groene thee het water nadat het gekookt heeft eerst afkoelen tot ca. 70 graden Celsius voordat je het theezakje in het water te hangt. Laat vervolgens de thee ca. 2 minuten trekken.

Op de foto: Glaswerk Hema, tafellaken turquoise katoencollectie Cottona.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*