Foto’s: Tom Nooijen, servet Cottona

Recept linzensoep – Comfortfood voor de winterse dagen

De winter vraagt om comfortfood waar je warm van wordt. Waar je blij van wordt. Stevige kost dus. De koning van de comfortfood is voor mij soep! Want zeg nu zelf, wat is er nu fijner dan een heerlijke kom warme soep na een koude winterwandeling?

Erwtensoep is het Nederlandse wintergerecht bij uitstek. Maar waarom niet eens een soep maken van een andere peulvrucht? Onderstaand recept voor linzensoep heb ik heerlijk op smaak gebracht met ‘ras-el-hanout’, een geurig kruidenmengsel uit Noord-Afrika. Het resultaat van dit recept voor linzensoep is een stevige maaltijdsoep met een diepe, aardse, warme smaak. Serveer met vers afgebakken brood en je maaltijd is compleet.

Handtekening Tom

Recept linzensoep – Ingrediënten (voor 4 personen)

2 el          olijfolie
250 g       spekreepjes
2              kleine uien, gesnipperd
2              wortels, in blokjes
2              stengels bleekselderij, in blokjes
4              knoflookteentjes, gehakt
3 tl           ras-el-hanout
1 tl           tijm
2              blikjes tomatenblokjes
225 g       gedroogde linzen, gespoeld
1 l            groentebouillon
500 ml     water
1 tl           zout
½ tl          gedroogde chilivlokken
peper
75 g         bladgroen naar keuze, bijv. spinazie of kool
1              citroen
brood

Recept linzensoep – Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de spekjes toe en bak ze rustig terwijl het vet langzaam smelt en de spekjes mooi krokant worden. Voeg vervolgens de ui, wortel en bleekselderij toe en laat ca. 5 minuten meebakken tot de ui mooi glazig is.
  2. Voeg de knoflook, ras el hanout en tijm toe en verhit kort zodat de kruiden hun aroma vrijlaten. Voeg de tomatenblokjes toe en roer goed door. Laat ca. 3 minuten pruttelen.
  3. Voeg de linzen, bouillon, water, zout, chilivlokken en peper naar smaak toe. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat vervolgens met de deksel half op de pan ca. 30 minuten koken of totdat de linzen mooi zacht zijn geworden maar hun ‘bite’ behouden.
  4. Doe de helft van de soep in een blender en pureer glad (let op de hete stoom!). Doe de gepureerde soep weer terug in de pan, voeg het bladgroen toe en laat nog ca. 2-5 minuten koken, afhankelijk van de gekozen groente. Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik wordt.
  5. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Serveer met brood.

Tip
Heb je nog andere wintergroenten in huis, zoals knolselderij of pastinaak? Die zijn ook prima te gebruiken voor deze soep!

Tip
Ras el hanout is een kruidenmengsel dat vaak in de Arabische keuken wordt gebruikt. Je kunt echter ook prima je eigen favoriete kruiden gebruiken, bijvoorbeeld komijn of kerrie.

Tip
Ken je onze schorten en sloven al? Lekker groot, goed wasbaar en verkrijgbaar in prachtige kleuren. Lekker kokkerellen in Cottona-stijl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*