Recept pastasalade
Op de foto: tafelkleed en servetten damastcollectie Cottona, Foto: Tom Nooijen

Recept pastasalade – Vier het voorjaar met Orecchiette voorjaarssalade

Terwijl ik dit schrijf, geniet ik op mijn balkon te genieten van de eerste voorjaarszon. Heerlijk! Die eerste warme zonnestralen maken dat je vrijwel gelijk weer uit je winterslaap ontwaakt en weer met frisse energie richting de zomer gaat.

Het voorjaar is culinair gezien ook het seizoen van de meest prachtige producten. Wat dacht je van heerlijk mals lamsvlees? Of de luxe Oosterscheldekreeft? Voor mij zijn ook de heerlijke verse groenten ieder jaar weer het wachten waard. Natuurlijk het witte goud, de heerlijk verse asperges. Maar ook verse spinazie, friszure rabarber en niet te vergeten verse doperwten. Je ziet ze in Nederland helaas haast niet meer ongedopt in de winkel liggen en we kopen ze eigenlijk bijna altijd ingevroren of, erger nog, in blik. Maar er gaat niets boven verse, zelf gedopte, doperwten. Kort gekookt, knapperig en bijna zoet van smaak.

Daarom deze maand een heerlijke pastasalade om het voorjaar te vieren. Met verse asperges en zelf gedopte doperwten! En om het extra feestelijk te maken kiezen we ook nog voor de prachtige orecchiette pasta uit Zuid-Italië. Heerlijk om als avondeten op tafel te zetten, maar ook ideaal om van tevoren te maken en tijdens een feestelijk buffet te serveren.

Eet smakelijk!

Handtekening Tom

Ingrediënten (voor 4 personen)

400 g       orecchiette
500 g       groene asperges
600 g       verse doperwten
4 el          olijfolie extra vierge
2              citroen, sap van
60 g         Parmezaanse kaas, geraspt
200 g       ricotta
zout
peper

Bereiding

  1. Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Voeg de orecchiette toe en kook ca. 13 minuten tot de pasta beetgaar is.
  2. Snijd ondertussen de asperges in grove stukken en dop de doperwten. Voeg de asperges 3 minuten voor het einde van de kooktijd aan de pasta toe, de doperwten 1 minuut later.
  3. Giet de pasta met de groenten af, spoel af met koud water, schud en giet nogmaals af.
  4. Voeg olijfolie, citroensap en Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Leg de pasta op borden of een schaal en garneer met een paar toefjes ricotta en een extra scheutje olijfolie.

Tip
Gebruik als je ze kunt vinden voor de garnering mooie doperwtenscheuten, hiermee maak je het gerecht nog feestelijker!

Tip
Dit gerecht is natuurlijk ook prima met witte asperge te maken in plaats van groene.

Op de foto: tafelkleed en servetten damastcollectie Cottona, Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*