Recept shakshuka
Op de foto: servet Cottona katoencollectie Avocado. Foto: Cezanne Duijvesz

Recept shakshuka – lekker, makkelijk en vegetarisch

Een Shakshuka recept is instant herfst happiness. Want dan heb ik altijd enorme behoefte aan warme hapjes. Stoofpotjes. Warme appeltaart. Geroosterde pompoen. Ook Shakshuka is zo’n herfstige blijmaker. Als ontbijt (moet ik dan weer niet zo aan denken) of een uitgebreide lunch. Of als avondeten. De naam is bovendien zo intrigerend dat de kinderen best een hapje wilden proeven. En nog eentje. Werd het zomaar 1-0 voor Team Groente.

Shakshuka recept – ingrediënten

  • 600 gram lekkere tomaten (trostomaten, smaaktomaten, cherrytomaten)’
  • 1 rode paprika in stukjes of reepjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • Beetje cayennepeper voor extra pit
  • Teentje knoflook
  • Kopje water
  • 4 eieren
  • Verse koriander of bladpeterselie
  • Brood voor erbij

Recept Shakshuka – bereiding

Snipper de ui en de knoflook fijn. Neem een ondiepe koekenpan of hapjespan (deksel is belangrijk!), voeg olijfolie toe en fruit de rode ui en de knoflook samen aan. Paprika toevoegen en even meebakken. Dan voeg je de in stukjes gesneden tomaten toe. Zet het vuur laag en laat het mengsel even pruttelen. Na een kwartiertje krijg je een saus. Dan is het tijd om de kruiden toe te voegen en peper en zout. Proef even of je de saus lekker vindt. Je kunt ook wat saffraan toevoegen voor een extra oosters tintje. Voeg als het nodig is wat water toe, om de eieren te pocheren moet het mengsel vochtig genoeg zijn. Now the magic happens: Maak voor ieder ei een kuiltje in de saus. Breek een ei in een kopje en giet het voorzichtig in het kuiltje (het is het mooist als de dooier heel blijft). Alle eieren liggen in hun holletje? Dan leg je de deksel op de pan en het vuur laag, de eitjes worden zo in ongeveer 6-8 minuten gaar. Wel regelmatig even kijken! Als de Shakshuka bijna klaar is, zet je het vuur uit en laat je het gerecht nog even nagaren. Strooi voor het serveren de verse koriander of peterselie erover en serveer met dikke plakken brood.

Tips:
Weinig tijd? Neem dan tomaten uit blik voor een snelle saus. Zo geef je je gerecht bovendien een extra sterke tomatensmaak.

Een klein beetje suiker bij je saus laat de smaken beter tot hun recht komen.

Op de foto: Servet Cottona katoencollectie Avocado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*