Op de foto: tafelkleed Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept Sushi – maar dan als salade

Sushi is heerlijk, maar ik ben dan ook fan van de Japanse keuken. De heerlijk hartige gerechten zijn vol van smaak en vaak nog gezond ook. Ramen, yakitori, tempura. Stuk voor stuk heerlijk. Maar waar ik echt niet zonder kan is verse sushi! Vanaf het moment dat ik in Tokyo voor het eerst echt verse sushi proefde ben ik verkocht. Man, wat is dat lekker! Daarnaast is het ook nog een hele belevenis om aan een sushibar plaats te nemen en vervolgens de chef vol toewijding de heerlijkste creaties te zien maken. Voor mij de perfecte combinatie van heerlijk eten en op en top beleving!

Nu is het in Nederland – zeker buiten de randstad – niet makkelijk om echt lekkere sushi te eten. Laat staan om een echte authentieke sushibar te vinden. Verder dan de all-you-can-eat sushi kom ik meestal niet. Die haalt het bij lange na niet bij de ‘echte’ verse sushi. Omdat zelf sushi maken ook niet echt een oplossing is (geloof mij, ik heb het geprobeerd) en ik toch wil genieten van die typische smaken, heb ik in onderstaande heerlijke sushisalade de perfecte oplossing gevonden. Super makkelijk te maken, met alle smaken die sushi zo lekker maken en supervers! Beter kan het niet toch?!

Handtekening Tom

Ingrediënten sushi als salade

300g        sushirijst
4 el          sojasaus
4 el          rijstazijn
4 el          sesamolie
1 el          sesamzaadjes
½ el         mirin
2              teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl           chilivlokken
1              stukje gember van ca. 5 cm, geraspt
½             courgette, in blokjes
125g        shiitake, in plakjes
1              komkommer, zaadlijst verwijderd en in reepjes van 3 cm.
3              lente-uitjes, fijn gesneden
2              avocado’s, geschild en in blokjes
400g        verse zalm zonder vel, in dunne plakjes
2              vellen nori, in dunne reepjes gesneden

Bereiding

  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Maak ondertussen een dressing door de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, sesamzaadjes, mirin, knoflook, chili en gember goed met elkaar te mengen. Zet apart.
  3. Bak de courgette en shiitake in een koekenpan op hoog vuur mooi goudbruin. Doe in een kom en voeg de komkommer, lente ui en avocado toe. Laat afkoelen.
  4. Roer 4 eetlepels van de dressing door de sushirijst zodra deze klaar is. Voeg de rest van de dressing door het groentemengsel.
  5. Verdeel de rijst over 4 borden, garneer met de groentes en plaats de plakjes zalm bovenop. Sprenkel de reepjes nori over de salades.
  6. Serveer de salade met sojasaus, ingemaakte gember en eventueel wasabi.

Tip
Je kunt uiteraard ook andere vis gebruiken, zoals tonijn of gebakken gamba’s.

Tip
Garneer de salade met furikake, een kleurrijk Japans kruidenmengsel.

Op de foto: tafelkleed Cottona. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*