Tafellaken glamourcollectie goud Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept vijgenchutney
Kaas & wijn: 1+1=3!

Anderhalf jaar geleden haalde ik mijn wijnbrevet. Het gevolg daarvan is dat iedereen in mijn nabije omgeving mij bestempelt als wijnkenner en mag ik regelmatig een wijnproeverij organiseren. Zelf vind ik mezelf eerder een wijnslurper dan een wijnkenner, maar evengoed vind ik het iedere keer weer een feest om andere mensen over wijn te mogen vertellen.

Wat het zo leuk maakt om andere mensen wijn te laten proven¸ zijn de reacties die je terugkrijgt. Ik hou er van om mensen te verrassen en kennis te laten maken met feiten en smaken die ze nog niet kennen. Andersom werkt het net zo, want ik wist bijvoorbeeld niet dat een wijn naar nagellakremover kan ruiken!

De meeste reactief krijg ik als ik mensen laat ervaren hoe wijn en eten – met name kaas – elkaar kunnen versterken.  Vaak laat ik bekende combinaties proeven, bijvoorbeeld een Sancerre (een witte wijn van de Sauvignon Blanc druif uit het gelijknamige plaatsje in de Loire in Frankrijk) met een oude, gerijpte geitenkaas ‘Crottin de Chavignol’ genaamd. Een goddelijke combinatie. Of wat dacht je van een blauwschimmelkaas met een glaasje port? Tijdens mijn laatste proeverij viel ook de combinatie van een oude Reypenaer (VSOP) met een oude Madeira zeer in de smaak. Probeer het ook eens!

Als  ik met mijn vriendin thuis op de bank zit, genieten we ook regelmatig van een glaasje wijn en een lekker kaasje. In de winter valt mijn keuze dan op een Vacherin Mont d’ Or-kaas. Deze bijzondere kaas is een echt seizoensproduct, want alleen verkrijgbaar in de wintermaanden. Hij wordt gemaakt in Zwitserland, tegen de Franse grens (Jura) en verpakt in dennen- of sparrenschors, die de kaas haar unieke aroma meegeeft. Is de kaas mooi rijp, dan is deze van binnen prachtig zacht en romig en kun je ‘m zo uitlepelen. Heerlijk! Een andere optie is om hem met wat verse kruiden in de oven te bakken, eventueel overgoten met witte wijn, en de kaas te gebruiken om te fonduen. Persoonlijk eet hem het liefst puur, op kamertemperatuur (belangrijk!) en soms met een lekkere vijgenchutney. Met dus een lekker glas wijn erbij. Dat kan van alles zijn, een lokale wijn uit dezelfde regio, een Riesling uit Duitsland (met een lichtzoete toets), of een lekker glas witte port. Kijk gewoon eens wat je in de kast hebt staan en probeer het uit. Je zult versteld staan van het resultaat!

Recept vijgenchutney

Ingrediënten

1 el         olijfolie

1             ui, gepeld en gesnipperd

120g       suiker

125 ml   appelciderazijn

1             kaneelstokje

600 g      verse vijgen

Bereidingswijze vijgenchutney

  1. Verwarm de olie een grote pan op middelhoog vuur en fruit de uien tot deze mooi glazig is.
  2. Voeg de suiker, appelciderazijn, het kaneelstokje en de vijgen toe en breng aan de kook. Laat vervolgens met de deksel op de pan zachtjes sudderen tot de vijgen zacht zijn.
  3. Haal de deksel van de pan en laat de chutney nog ca. 10 minuten (of tot de chutney de gewenste dikte heeft) inkoken.
  4. Verwijder het kaneelstokje en laat de chutney afkoelen voordat je deze in de koelkast zet of serveert.

Tip

Vacherin Mont d’Or is een rauwmelkse kaas en dus niet geschikt om te eten als  je zwanger bent.

Tip

Bovenstaand recept is een eenvoudige basis voor vijgenchutney. Je kunt zelf nog extra ingrediënten toevoegen, zoals kruiden. Of vervang eens een gedeelte van de appelciderazijn door balsamicoazijn.

Tip

Zorg dat je een zoete witte port gebruikt. Heb je alleen droge staan? Laat dan de chutney weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*