Servies Ikea, tafellaken en servet vintage blauw katoencollectie Cottona. Foto: Tom Nooijen

Haring recept – Beste maatjes

Tradities zijn er om in ere te houden. Vooral de tradities die met eten te maken hebben. Voortaan zijn veel producten het hele jaar verkrijgbaar. Maar juist de opwinding rondom sommige beperkt verkrijgbare heerlijkheden vind ik fascinerend. De eerste asperges van dit jaar bijvoorbeeld, of de Oosterscheldekreeft die alleen van eind maart tot half juli verkrijgbaar is. En natuurlijk de Hollandse nieuwe haring. 

Ieder jaar kijk ik reikhalzend uit naar de grootste culinaire traditie van Nederland. De datum verschilt, het is namelijk pas Vlaggetjesdag als het vetgehalte van de haring precies goed is. Pas dan de vis als Hollandse nieuwe verkocht worden. En ieder jaar weer wordt er veel geld neergelegd voor het eerste vaatje haring. Een mooie traditie die nog altijd overeind is gebleven.

Mijn receptkeuze van deze maand is een gerechtje met de Hollandse nieuwe. Ik heb gekozen voor een verrassende bereiding. Het is weer eens wat anders dan een haring met volop rauwe uitjes die bungelend aan zijn staart boven onze mond opgegeten moet worden. Er kan zoveel meer met onze Hollandse nieuwe! Gril ‘m eens, dat is echt heerlijk! Maar ook een heerlijk voorgerecht als hieronder kun je vol trots op tafel zetten. En om helemaal in de Hollandse traditie te blijven: het gerechtje is gemaakt met uitsluitend Hollandse ingrediënten.

Handtekening Tom

Haring Recept: Hollandse nieuwe 

Ingrediënten

½ venkelknol

1 aardappel

3 el olijfolie, extra vierge

250 ml witte wijn, droog

250 ml water

½ komkommer, geschild

1 tl witte balsamicoazijn

peper, wit

zout

50 g lamsoor

4 Hollandse nieuwe

5 frambozen, in vieren

Shiso Green cress

Werkwijze:

  1. Verwijder het groen en de stelen van de venkelknol. Spoel de knol onder de kraan af. Snijd de knol in vier kwarten en verwijder stronk en kern. Snijd de venkel vervolgens in fijne blokjes. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de venkel ongeveer 4 minuten zonder dat deze verkleurt.
  2. Schil ondertussen de aardappel en snijd deze in fijne blokjes. Voeg toe aan de venkel, samen met de witte wijn. Zodra het geheel kookt, het water toevoegen en zachtjes verder laten koken tot het vocht grotendeels verdampt is en de groenten gaar zijn. Pureer het geheel en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen en doe de puree in een spuitzak.
  3. Maak terwijl de venkel en aardappel kookt met behulp van een kleine pommes-parisienneboor kleine bolletjes van de komkommer. Meng deze met 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel balsamicoazijn en een klein snufje zout.
  4. Spoel de lamsoor kort af onder koud stromend water. Doe dit niet te lang, lamsoor kan slecht tegen zoet water. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en roerbak de lamsoor 3 tot 4 minuten.
  5. Leg de Hollandse nieuwe op een bord. Maak hier en daar kleine toefjes van de venkelpuree en leg op ieder bord 3 blaadjes lamsoor. Garneer het geheel verder af met de komkommerbolletjes, de framboos en de Shiso Green cress.

Tip

Lamsoor is een typisch Hollands seizoensproduct. Deze zeegroente groeit op de zilte bodem van onze kuststreken. Ze worden zo genoemd omdat ze een beetje de vorm hebben van een echt lamsoor. Ze smaken ziltig en passen daarom perfect bij visgerechten. Verkrijgbaar bij de betere groenteboer of speciaalzaak.

 Tip

Shiso Green cress is van oorsprong een Japans kruid met een heerlijk frisse anijsachtige, muntachtige smaak. Het is is heerlijk bij (rauwe) vis en verkrijgbaar bij de betere groenteboer en speciaalzaak.

Op de foto: Servies Ikea, tafellaken en servet vintage blauw katoencollectie Cottona.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*