Op de foto: Wasara wegwerp servies Frozenfountain.nl, placemat Olijf, servet roomwit Cottona. Foto: Tom Nooijen

Sate recept: Een festival van smaken

Foodfestivals zijn in. Nederlanders lijken steeds meer open te staan voor nieuwe dingen, ook op het gebied van eten. Op de traditionele festivals als Pinkpop en Lowlands speelt eten ook een steeds belangrijkere rol en wordt het aanbod steeds diverser.

Deze maand daarom een typisch festivalfood gerechtje, afkomstig vanaf het prachtige Indonesische eiland Bali. Enkele jaren geleden was ik daar op reis en ging ik samen met Puspa en Wayan, een Balinees echtpaar met een eigen kookschool, aan de slag met typisch Balinese gerechten. Deze sateetjes hoorden daar ook bij. Ter plekke tussen de rijstvelden heerlijk gegrild op een met kokosnootschalen gestookte BBQ. Fantastisch!! Een ervaring die nog altijd een grote glimlach op mijn gezicht tovert. Bali, een waar festival van smaken!

Handtekening Tom

Ingrediënten Balinese kipsaté (30 stuks)

1 el          korianderzaad
1 el          venkelzaad
2              stengels citroengras
110g        sjalot, grof gesneden
3              teentjes knoflook, grof gesneden
1              stuk gember van 5cm, geschild en in plakjes gesneden
3/4 el      kurkumapoeder
4 el          palmsuiker (of bruine basterdsuiker)
2 el          arachideolie
1½ tl        zout
1,5kg       kippendijen, in stukken van 2,5 x 1 cm gesneden
30            satéprikkers (25 cm)

Bereiding

  1. Maal het koriander- en venkelzaad fijn in een keukenmachine. Verwijder de onder- en bovenkant van de citroengrasstengels en snijd ‘m in fijne plakjes.
  2. Voeg de citroengras, sjalot, knoflook, gember, kurkumapoeder, palmsuiker, arachideolie en zout toe aan de kruiden in de keukenmachine. Maal het mengsel net zo lang tot er een fijne, gladde puree ontstaat en er geen stukjes te zien zijn.
  3. Doe het mengsel samen met de kipblokjes in een ruime kom en meng goed. Laat 1 à 2 uur op kamertemperatuur marineren.
  4. Rijg de kipblokjes aan de satéprikkers. Gebruik de helft van de prikker, zodat er genoeg ruimte over blijft om de sateetjes makkelijk te pakken.
  5. Gril de sateetjes op een gloeiendhete BBQ of in een grillpan. Draai ze regelmatig om. Zodra er enkele krokante, zwartbruine plekjes ontstaan zijn ze klaar.
  6. Serveer met rijst, pindasaus en een frisse salade van komkommer, sjalot, wortel en chili.

Tip
Leg de satéprikkers een half uurtje in water, zo verbranden ze niet.

Tip
Ook kookles krijgen van Puspa en Wayan? Kijk op www.paon-bali.com.

Op de foto: Wasara wegwerp servies Frozen Fountain, placemat Olijf, servet roomwit Cottona 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*