tomaten-kersen-gazpachocottona

Soep voor hete dagen – Tomaten en kersen gazpacho

De weken met tropische temperaturen zijn aangebroken. De ventilator draait op volle toeren en puffend van de hitte rond je de laatste werkzaamheden af voor de vakantie begint. Ondanks de drukte is het heerlijk om s ‘avonds met het gezin te genieten van lekker eten. Dit eenvoudige gazpacho recept is makkelijk te bereiden op dagen dat ik geen zin en tijd heb om uren in de keuken te staan.

Gazpacho is een traditioneel gerecht uit Andalusië, de warmste streek van Spanje, maar valt bij ons thuis ook goed in de smaak. Gazpacho is in deze tijd meer een verzamelnaam voor koude soep. Oorspronkelijk werd de soep gemaakt van oud brood, olijfolie en knoflook aangelengd met een scheutje water. Tegenwoordig is de tomaten gazpacho de bekendste koude soep, maar er zijn ook al volop recepten in de omloop met fruit als basis.
Wij gebruiken een combi van beiden: een smakelijke Hollandse kers in combinatie met kleurrijke tomaten. Heerlijke koude soep om te serveren als verfrissende lunch met een sneetje vers brood of ’s avonds als voorgerecht. Even wegdromen in de avondzon in je eigen tuin aan een mooi gedekte tafel alvast mijmerend over de aankomende vakantie.

Sommige zeggen dat het woord gazpacho afstamt van het Hebreeuwse woord Gazaz dat breken in kleine stukjes betekent. Een mooie gedachte in de drukke weken voor de vakantie. Wij breken vanaf nu de dag in kleine stukjes van hard werken en genieten om samen alvast in de vakantiestemming te komen.

Tomaten kersen Gazpacho ingrediënten

1 kg tomaten
200 g kersen verse kersen zonder pit
1/4 groene paprika
1/4 rode paprika
1/4 ui
1/2 teentje knoflook
100g brood
100 ml water

Dressing ingrediënten

100 ml olijfolie
3 eetlepels azijn
2 theelepels zout

Bereiding gazpacho

Snijd de tomaten, paprika en ui in grove stukken. Pel het teentje knoflook en snijd het brood in kleine stukjes. Doe dit bij elkaar in een kom en meng met olijfolie, zout en azijn. Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast om te marineren.

Ontpit de kersen en doe deze bij de gemarineerde groenten. Maak er met een mixer of blender soep van. Als je de soep te dik vind voeg je een scheutje water toe. Mocht je niet van velletjes houden dan kun je de soep zeven.

Je serveert de gazpacho koud met als garnering natuurlijk een kers.

Op de foto: Tafelloper buitencollectie donkergrijs, servetten buitencollectie strand, servetten linnencollectie oester Cottona.
Foto: Annemieke Janssen

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*