Foto: Pinterest

Latte art: Een panda in de koffie

Op de meeste dagen staat het leven in de hoogste versnelling. Werk, hobbies, werk thuis…alles vraagt tijd met als resultaat dat nergens echt tijd voor is. Maar soms, soms het er ineens wèl. In het weekend bijvoorbeeld. Op een vrije dag. In een verloren uurtje tussen afspraken in. Wat is er lekkerder dan samen (of alleen, dat is ook fijn!) te zitten en te genieten van een lekkere kop koffie?Tegenwoordig heeft ieder zichzelf respecterend restaurant en koffiebar een eigen barista. Stoere mannen en vrouwen die, verscholen achter levensgrote, gevaarlijk pruttelende koffiemachines speciaal voor jou de lekkerste smaakcombinaties maken. Bonen uit Java of Brazilië? Het kan. Met extra hazelnoot- of pompoensmaak? No problem. En als die speciaal voor jou bereide kop koffie dan nog een onverwacht extraatje heeft in de vorm van een hartje, een blaadje of een heuse pandabeer in het melkschuim…dan voelt die koffie helemaal als een cadeautje. Leuk! Moeilijk? Welnee! Met wat oefening zorg je de volgende keer – op die rustige zaterdagochtend of na dat gezellige etentje met vrienden – ook voor zo’n vrolijk extraatje op de koffie.

50dc0a958e7a53ccd63638cc4bd6e2aa

Je kunt het zo gek niet bedenken of je maakt het met latte art. Het gaat erom dat je de opgeschuimde melk met vaste hand en in een steady tempo in je koffie schenkt, terwijl je onderwijl het kopje draait voor de juiste vorm.

253dd3ba6e531c7f6df1a4f6548ad0fd

Tips voor Latte art

Kies je kan
Latte art valt of staat met een fijn schenkkannetje. Het gaat erom dat je kannetje een  behoorlijke schenktuit heeft, waar je gemakkelijk mee schenkt. Je vindt een kannetje in de gespecialiseerde koffie(web)shop.

Kies je melk
Het klinkt misschien raar, maar je maakt het beste melkschuim met doodgewone houdbare melk (dus niet die verse uit de koeling). Kies dan gelijk voor volle melk, want hoe hoger het vetpercentage hoe beter. Het schijnt er zelfs toe te doen hoe vers de melk is, een pak dat al een paar dagen open is zorgt weer voor ander melkschuim dan melk uit een pak dat je net openknipt. Tip: skip de speciale, dure cappuccinomelk die in hetzelfde vak staat. Pure marketing, die vaak nog verrijkt is met extra suiker ook.

Kies je moment
Practice makes perfect! Dat geldt zeker voor Latte Art. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor nieuwe gerechten maken: oefen een keer in alle rust. En met het maken van latte art heb je misschien meer dan één keer nodig om het onder de knie te krijgen. De techniek onder de knie? Dan ben je klaar voor het maken van zo’n cafeïnehoudend kunstwerkje voor je geliefde, familie en vrienden.

When all else fails…
Krijg je het niet onder de knie, maar wil je wel graag je gezelschap imponeren? Maakt dan een mengsel van cacaopoeder, heel fijn geraspte chocolade en een vleugje kaneel. Knip een figuurtje uit dik karton en houd het met een pincet net iets boven de koffie. Sprenkel heel voorzichtig je decoratie over de koffie et voila: een mooi aangekleed kopje koffie.

Succes!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*