Zo dekken wij de feesttafel: met tafelbescherming, een mooi kleed en alles netjes volgens de etiquetteregels.

Tafel dekken – kwestie van etiquette, gemak en je eigen smaak

Tafel dekken is doordeweeks geen kunst. Tafelkleed, servies, bestek en hup we kunnen aan tafel. In het weekend en tijdens speciale gelegenheden is het anders. Dan jingle ik all the way.

Tafel dekken – de basis

Cottona tafelbeschermer

Op de foto: tafelkleed en tafelbeschermer Cottona.


Een tafelbeschermer is de beste basis voor je tafel. Beschermt tegen hitte, vocht, stoten en krassen. Geeft bovendien een lekker luxe gevoel omdat het zacht is. Voordeel is ook: het kleed blijft goed liggen en je dempt het geluid van borden en bestek.

Tafel dekken – tafelkleed

Cottona tafel dekken

Op de foto: Linnencollectie Cottona

Dé sfeerbepaler van je tafel: de kleur, het materiaal… Voor een tafel in koele sferen kies je blauw en grijs, voor warme herfst- en feestdagensferen rood en bruin. Kies voor satijn of damast als je echt uit wil pakken. Welk tafelkleed je ook kiest: een overhang van 20 à 30 cm aan alle zijden is het mooist. Grote tafel? Ovalen tafel? Of stel je een grote tafel samen (meerdere tafels, één kleed), bijvoorbeeld met Kerstmis? Kies dan een tafelkleed op maat, verkrijgbaar in alle stoffen.

Tafel dekken – servies

Servies Teema Iittala Wedgewood edme

Op de foto: Klassiekers Teema van IIttala en Edme van Wedgwood

Ik ben altijd een tikkeltje onzeker over de plek het broodbordje, eierdopjes, schaaltjes en dingetjes. Hoe heurt het eigenlijk? Begin met een onderbord, dat staat mooi verzorgd. Het bord staat op een vingerbreedte van de tafelrand, met 50 à 60 cm tussenruimte tot de volgende gast (dat vermijdt ellebooggevechten tijdens het snijden). Het broodbordje staat links, met de rand gelijk met het onderbord.

Tafel dekken – bestek en glaswerk

Bestek Broste en Robbe Berking

Op de foto: Bestek Tvis Broste Copenhagen en Hermitage Robbe & Berking

Natuurlijk kies je mooi bestek en glaswerk in je eigen stijl. Ook bij dit onderdeel van het tafel dekken rijst de vraag hoe het heurt. Iedere gang krijgt zijn eigen bestek. Wat je het eerste eet (koud voorgerecht), ligt aan de buitenkant. De onderkant van alle bestek ligt op één lijn met het onderbord. De tweede vork leg je wat hoger. Het glaswerk staat rechts, boven het bestek. Recht boven het mes van het hoofdgerecht komt het grootste wijnglas, boven het mes van het voorgerecht het kleine glas. Een waterglas staat in een driehoek achter de wijnglazen of schuin rechts van het kleine wijnglas.

Tafel dekken – bloemen

Bloemstuk tafel dekken

Foto’s: Pinterest

Feestelijke momenten vragen om bloemen op tafel. Dat kan minimalistisch, bijvoorbeeld met een enkele bloem of tak in een glazen vaas. Uitpakken mag, bijvoorbeeld met een centerpiece. De bloemdecoratie boven deze tafel is prachtig en een goede manier om sfeer te brengen zonder dat de tafel vol komt te staan. Meer inspiratie voor groen op tafel: Pinterest tafelstyling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*