Foto: Raw Materials

Top 5
Winterse serviezen van aardewerk

Ook al wil het met die echte winter nog niet zo vlotten, het blijft natuurlijk wel februari. En winterse etentjes zijn toch echt anders dan die in de zomer. Natuurlijk in de eerste plaats door de gerechten. Maar bij ons is de sfeer aan tafel in de winter ook heel anders dan in de zomer. Zelf hebben we een mooi basisservies voor iedere dag en elk seizoen. Dat zorgt ervoor dat de tafel er altijd netjes gedekt uitziet. Ik kan me persoonlijk dan ook niks voorstellen bij ‘zondagse’ serviezen. Ook niet bij zondagse kleren;) Van mooie dingen wil je iedere dag genieten en niet alleen af en toe.

Basisservies met aanvulling
Het voordeel van een basisservies is dat je het aan kunt vullen, af kunt wisselen. In de winter kies ik voor big, bold en chunky aardewerk ter aanvulling en afwisseling. Je creërt er een hele andere sfeer mee op tafel. Door slim af te wisselen in te investeren in een aantal items die echte eyecatcher zijn, geef je je tafel gemakkelijk een styleboost zonder dat je een compleet nieuw servies hoeft aan te schaffen. Ik heb mijn persoonlijke top-5 van serviezen in aardewerk samengesteld. Kijk je mee?

Nummer 1: aardewerk van Raw Materials

Een van mijn persoonlijke favorieten is het servies van Raw Materials. Het is handgemaakt in samenwerking met ambachtslieden van een keramiekfabriek in Zuid-Italië. Het is vervaardigd volgens de tradities van die streek. De gespecialiseerde handwerklieden zijn van jongs af aan getraind opgeleid in hun eigen vakgebied. Zo zijn er modelleurs, glazuurders en mensen die verantwoordelijk zijn voor het bakproces. Samen vormen zij de ‘schatkamer’ waar alle traditie en kennis opgeslagen is voor het vervaardigen van ons keramiek. Op mijn wensenlijst: de waterkan (voor water of om mooie takken in te zetten) en de bekers (ideaal om je handen aan te warmen na een winterse wandeling).

borden_drie_op_elkaar_blauw_1
Foto: Raw Materials

Nummer 2: aardewerk van Emma Bridgewater

Emma Bridgewater is een begrip als het gaat om aardewerk servies van hoge kwaliteit. Het is ‘typically british’ en sommige ontwerpen zijn wat mij betreft echt te tuttig, maar deze lijn blijft altijd mooi. Het is de veelzijdigheid van ‘Toast and Marmalade’ (hoezo Brits?) die het hem doet. Mijn eigen voorliefde voor typografie maakt dat ik toch altijd gefascineerd blijf door dit servies. Ik zou kiezen voor de eigenwijze bekers en één grote schaal.

1424339e2817a3baa962592310163895
Foto: Emma Bridgwater

Nummer 3: aardewerk kommen met reliëf

Het is onmiskenbaar een trend als het gaat om servies: reliëf. Deze kommen hebben het voor mij allemaal: afwisseling in kleur en vorm, precies de goede maat en mooi op elkaar afgestemde kleuren. Ik zie al zo’n stapel staan in de servieskast! Maar ook op tafel mooi, bijvoorbeeld bij het ontbijt (gevuld met homemade granola).

bf00c804eef587c23e6ca3ed9e3b7ad8

Foto: West Elm

Nummer 4: Piet Hein Eek Fair Trade Original servies

Aahh…wat is een hitlijst over design zonder Piet Hein Eek? In dit geval hoort hij echt in mijn rijtje thuis. Hij heeft een onfeilbaar gevoel voor de heerstende tijdgeest en ik ben een groot liefhebber van zijn ontwerpen. Dit servies heeft de toepasselijke naam ‘Dik’. Het is gemaakt door de pottenbakkers in Sang Arun in Thailand. Zij doen waar ze goed in zijn: robuust aardewerk maken. Piet Hein Eek doet de rest: zorgen voor een simpel en strak ontwerp. Prachtig.

dik_servies_groot

Foto: Piet Hein Eek

Nummer 5: ambachtelijk en ‘huisgemaakt’

Dit servies heeft een mooie robuuste uitstraling. Het herinnert lichtjes aan de jaren 70, toen in ieder dorp wel één of meerdere keramiekateliers zaten. Maar we zien meer trends van het eind van de vorige eeuw terugkomen, dus ook het pure ambachtelijke aardewerk ‘mag’ weer. De borden combineren mooi met onderborden van eigen basisservies. Een ovenschaal of serveerschaal in deze stijl geeft direct een ander gevoel aan tafel.

servies-steengoedglazuur-steengoed-gedraaid[1]

 Foto: Steengoed aardewerk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*