vlekken verwijderen tafellakens

Wastips
Verwijder vlekken uit tafellinnen

Vlekken verwijderen uit uw tafelkleed? In deze post vind je nuttige wastips. Want knoeien, dat doen we allemaal wel eens. Helaas dan ook meestal net op onze nieuwe witte blouse of fris gewassen tafelkleed. Een gezellige avond verloopt namelijk meestal niet 100% vlekkeloos. Een glas valt om, iemand morst met opscheppen. Hoe verwijder je de vlekken uit je mooie kleed? En hoe zorg je ervoor dat je tafellakens ook tijdens het volgende etentje weer vlekvrij en kreukloos liggen te shinen op tafel? Ons beste advies is; liever een vlek voorkomen dan verwijderen. Zorg dat je altijd een stuk keukenrol of een nat doekje bij de hand hebt om gemorste vlekken meteen mee op te deppen. Probeer eerst de vlek te verwijderen en was daarna volgens wasvoorschrift. Hoe sneller hoe beter. Hieronder een paar onmisbare tips voor het verwijderen van vlekken en het netjes opbergen van je tafellinnen. Ze komen misschien van pas na je brunch of diner.

 

Wastip 1 – Get it wet

Na iedere vlek is het beste advies: houd het nat. Maakt niet uit wat je er overheen doet; water, spa rood, melk, jenever of champagne (al vinden wij dat persoonlijk wel erg zonde). Door de vlek ter verdunnen met water houd je de schade beperkt. Na het eten zet je het kleed een nachtje in een emmer koud water, om het de volgende dag uit te wassen op de aanbevolen temperatuur.

 

Wastip 2 – Let op vet

Jus, saus, boter…het is allemaal vet. Dat verwijder je het beste door een absorberend middel, zoals maïzena, aan te brengen. Verwijder overschot met een rechte rand. Als je gaat wassen smeer je de vlek in met geconcentreerd wasmiddel. Vervolgens wassen zoals gebruikelijk.

 

Wastip 3 – reken af met kaarsvet

Kaarsvet is een aparte categorie. Het trekt in de vezels en laat een laagje achter. Het beste wat je kunt doen, is de strijkbout tevoorschijn halen. Zet het ijzer op een lage stand en bedek de kaarsvetvlek met een paar laagjes keukenrol. Vervolgens strijk je voorzichtig over de met keukenrol bedekte vlek. Door de warmte wordt het kaarsvet zacht, en laat zich gemakkelijk absorberen in het keukenpapier. De laatste restjes kaarsvet verwijder je in het gebruikelijke wasprogramma.

 

Wastip 4 – fruit gaat eruit!

Fruit is heerlijk, maar laat gemene vlekken achter. Heb je een aardbeien-, bramen- of kersenvlek in je kleed? Besprenkel het met citroensap, maar let op voor kleuren en tere weefsels. In het laatste geval kun je beter kiezen voor citroenafwasmiddel dat je lichtjes verdund op de vlek aanbrengt. Daarna wassen als gebruikelijk!

 

Wastip 5 – weg met chocoladevlekken

Chocoladevlek? Dan niet gelijk aan de slag gaan met schoonmaak- of wasmiddel. Daarmee heb je de kans de vlek juist te fixeren. In plaats daarvan gebruik je melk voor verdunning, daarna uitspoelen met water en lichtjes wrijven. Lukt het niet met deze zachte aanpak? Dan is het tijd voor grover geschut, maar probeer het altijd eerst op een onopvallende plek!

Don’t let the stains ruin the party

De belangrijkste tip, die geldt voor iedere gelegenheid en voor iedere vlek is eigenlijk: don’t let the stains ruin your party! Dus geniet van het gezelschap, van het eten en de gezelligheid. Die vlek? Die gaat er in de meeste gevallen gewoon uit. Laat er je goede stemming dus vooral niet door bederven.

 

Strijken?

Zelf ben ik niet zo van de strijk. Maar ik heb ontdekt dat het ook niet strikt noodzakelijk is, als je bijvoorbeeld het kleed na het wassen buiten droogt. Als het van de waslijn komt, zijn de kreukels er vaak al bijna uitgewaaid en is het een kwestie van goed stak opvouwen en het gewicht van de andere tafellakens in de kast doet de rest. Wat ik ook wel eens doe: als het kleed nog een beetje vochtig is, op tafel leggen. Dan ligt het vlak en strak en droogt het nagenoeg kreukloos na. Mijn meest dierbare tafellakens hang ik op grote hangers in de kast (www.hangershop.nl verkoopt ze. Deze zijn groot en stevig) of ik rol ze voorzichtig op. Ook dan valt het met de kreukels wel mee.

Meer lezen over vlekken en vlekverwijdering? De beste bron van informatie vinden wij nog altijd onze eigen moeder. Die weet eigenlijk altijd raad. Anders zijn er altijd nog tal van interessante sites, zoals:

http://www.huishoudplaza.nl/Vlekken

http://www.omaweetraad.com/

Alle beelden in deze post via Pinterest

 

Reacties op “Wastips Verwijder vlekken uit tafellinnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*