Olijfhouten plank van Bowls and Dishes, broodschaal van Sligro, broodmes van Wüsthof, damast van Cottona. Foto: Tom Nooijen

De smaak van Nederland: recept andijviepesto

Het is nog maar een paar jaar geleden dat we in Nederland grapten over de kookkunsten van onze buren aan de andere kant van Noordzee. En in Scandinavië was het al niet veel beter. Voor lekker eten moest je zeker niet in Engeland of het Noorden zijn, tenzij je van een vette hap gewikkeld in kranten en met een scheut azijn hield. Maar de rollen zijn in een paar jaar volledig omgedraaid. Denemarken heeft met Noma een van de beste restaurants ter wereld, ook de andere Scandinavische landen vestigden zich stevig op de culinaire wereldkaart. Engeland? Naast enkele topchefs (ik noem Heston Blumenthal van restaurant The Fat Duck) hebben ze met Jamie Oliver een van de beroemdste koks ooit. Zeker niet de beste, maar toch, het is één van mijn grootste voorbeelden. Meneer Oliver heeft ervoor gezorgd dat hele volksstammen weer weten hoe makkelijk en ontzettend leuk het is om een lekker gerecht op tafel te zetten. Hij leert ons over zijn passie: lekker eten. En laat ik dat laatste nu net zo ontzettend missen in Nederland…

Van smaakvol naar snel en simpel

Nederland is een van de rijkste landen ter wereld. Wij hebben de grootste diversiteit aan voeding tot onze beschikking van heel Europa. We hebben met ons VOC-verleden een zeer rijke historie als het aankomt op het gebruik van specerijen en kruiden. Maar wat zien we daar nu nog van terug? Helemaal niets meer! Ik kwam vorig jaar een interessant artikel over de Nederlandse keuken tegen in – nota bene – The New York Times. Die is er niet, is de conclusie. Tenzij je een hoop geld neerlegt om bij Jonnie en Thérèse aan te mogen schuiven. Interessant is de reden die ze geven voor het volledig verdwijnen van ons vermogen om lekker, verrassend en passievol te koken: de huishoudschool. Opeens werd huisvrouwen verteld niet langer meer kruiden en specerijen te gebruiken, het moest allemaal simpel en snel. Zonder toeters of bellen. Goedkoop en eenvoud was het devies. Volgens mij heeft de schrijver gelijk. Verklaar anders eens waarom de supermarktfolder het meest gelezen drukwerk van Nederland is? Waarom prijs bij de meesten op de eerste plaats staat? En dus niet kwaliteit of smaak? Onbegrijpelijk! Binnen Europa geven Nederlanders het minste geld uit aan boodschappen. Slechts ca. 5% van ons inkomen gaat naar eten & drinken, een percentage dat in andere Europese landen al snel op 25% uitkomt.

Smaakvervlakking

Het gevolg? Smaakvervlakking. Ik merk het zelf in mijn werk. Laat mensen een biologische tomaat, vol van smaak, proeven en daarnaast de waterigst tomaat die je maar kunt vinden. De meerderheid vindt die laatste het lekkerst. Want dat zijn we inmiddels gewend in Nederland. De biologische tomaat smaakt veel te sterk. Net als biologische kippenvlees, dat veel te taai en te sterk van smaak is. We zijn namelijk de met water volgespoten plofkip gewend. We weten in Nederland niet meer hoe echt eten smaakt. En dat stemt mij vaak erg somber.

Treurige pestotest

Ook toen verleden jaar een smaaktest werd gehouden met verschillende pesto’s, allemaal uit de supermarkt, maar met één vers gemaakte variant, volgens het originele recept. De vers gemaakte pesto eindigde op de laatste plaats! De allerlaatste plaats! Ik vind het moeilijk te begrijpen. Is onze smaak dan zo vervlakt? Zo aangepast aan alle fabrieksproducten uit de supermarkt? Ik mag hopen van niet. Daarom deze maand een recept voor verse pesto, maar dan anders. Want we moeten trots zijn op onze Hollandse producten. Daarom een verrassende andijviepesto. Lekker voor op brood, onder de pasta of bij dat stukje plofkip. Zit er stiekem toch nog een beetje smaak aan.

Handtekening Tom

 

Recept andijviepesto

Ingrediënten
150 g  andijvie
1         teen knoflook
45 g    walnoten
50 g    Old Amsterdam, geraspt
50 g    geitenkaas, geraspt
200 ml olijfolie
1 el      walnootolie
zout

1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat deze draaien tot er een mooie, fijne pesto ontstaat. Breng op smaak met zout.

TIP
Verse pesto verkleurt snel. Maak ‘m dan ook vlak voor het serveren. Meng eventueel enkele druppels citroensap door de pesto om het verkleuren tegen te gaan.

Op de foto:
Olijfhouten plank van Bowls and Dishes
Broodschaal van Sligro
Broodmes van Wüsthof
Servet damast Lacey Cottona
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*