Taartplateau Leonardo, gebaksbordjes vintage, tafellaken katoencollectie Cottona Foto: Tom Nooijen

De zoete paasbrunch
Recept paastaart!

Deze week een onmisbaar onderdeel van iedere paasbruch, paaslunch of als afsluiter van een heerlijk paasdiner: een paastaart. Het feest markeert voor mij altijd weer het begin van de lente. Vaak hebben we tegen de Paasdagen al een paar mooie zonnige dagen achter de rug waardoor het lentegevoel al volop aanwezig is. Dit jaar helemaal, want terwijl ik dit schrijf – drie weken voor Pasen – zit ik lekker met de laptop op mijn balkonnetje te genieten van het heerlijke weer. Zoveel zomerse voorpret vraagt om een heerlijke paastaart als zoete afsluiting van bijvoorbeeld de paasbrunch.  

In het begin van de lente gooi ik mijn kookstijl om. Want zodra de eerste zonnestralen schijnen, krijg ik het onhoudbare verlangen om lekker zomers te gaan koken. Maaltijdsalades, een lekker visje van de grill, lamskoteletjes, noemt het maar op. Het liefst eten we dat lekkers buiten in de zon, met een lekker glas witte of rosé wijn. Lente is voor mij de mooiste en de lekkerste tijd van het jaar!

Pasen begint zich de laatste jaren steeds sterker te ontwikkelen als het tweede culinaire feest van het jaar, na Kerstmis. Is dat een goede ontwikkeling? Ja en nee. Natuurlijk is het fijn dat er in ieder geval nog twee momenten per jaar zijn waarop wij Nederlanders massaal naar de supermarkt trekken om ons daar te verlekkeren aan de bijzondere producten die alleen maar op deze twee momenten van het jaar in de supermarkt te vinden zijn. Aan de andere kant is het jammer dat hiervoor schijnbaar dergelijke feesten nodig zijn.  Want wat is er mooier dan vaker de tijd te nemen om iets bijzonders op tafel te zetten en dit gezellig met familie of vrienden te delen? Maar goed, het is in ieder geval iets…

Mijn paastaart staat in het teken van het zomerse gevoel dat ik krijg bij de eerste mooie dagen van het jaar. Het past perfect binnen de paasbrunch. Een heerlijke taart met als basis een heerlijk romige passievruchtencurd (een variant op de bekende Engelse lemoncurd) met verse vanille en gegarneerd met licht gecarameliseerde ananas. Een tropische verrassing waar geen kennis, vriend of familielid nee tegen zal zeggen! Eet smakelijk en fijne Paasdagen.

Handtekening Tom

Paasbrunch – Recept passievruchten-ananastaart

Ingrediënten
1            taartbodem
2            blaadjes gelatine
80 ml     passievruchtpuree, ontdooid
200 g     kristalsuiker
2            eieren
1            vanillepeul, gehalveerd en zaadjes verwijderd
150 g     zachte roomboter, in blokjes
1            ananas

1. Laat de gelatineblaadjes ca. 10 minuten weken in koud water tot ze flexibel worden. Klop ondertussen in een hittebestendige kom de passievruchtpuree, de helft van de suiker, eieren en vanille tot een geheel. Verhit het mengsel au bain marie al kloppend, tot deze een temperatuur bereikt van 82 graden Celsius. Het mengsel is dan stevig en er vormen zich plooien op het oppervlak. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door het passievruchtmengsel. Laat het mengsel afkoelen tot 50 graden Celsius en klop de boter er doorheen tot deze volledig is gesmolten.

2. Verdeel het passievruchtmengsel over de taartbodem. Gebruik eventueel een zeef om er zeker van te zijn dat er geen klonten in het mengsel zitten. Dek de taart af met folie en laat in de koelkast afkoelen tot het mengsel volledig is opgestijfd.

3. Snijd ondertussen de ananas in kleine stukjes. Doe dit door allereerst zowel de boven- als onderkant van de ananas te verwijderen. Zet de ananas rechtop op de snijplank en snijd de schil rondom weg. Eventuele zwarte pitjes die overblijven kunnen je daarna nog verwijderen. Snijd de ananas in kwarten en verwijder de harde kern in het midden van de ananas. Snijd ieder kwart nogmaals over de lengte doormidden en snijd ieder part vervolgens in kleine blokjes.

4. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Als de pan heet is doe je de ananas in de pan met de rest van de suiker. Meng voorzichtig door elkaar en verhit de ananas tot deze begint te carameliseren. Als de ananasstukjes mooi goudbruin zijn, haal je ze direct uit de pan. Laat ze in een kom afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel de partjes zodra de taart is opgestijfd over het passievruchtmengsel en zet de taart nog minimaal 1 uur in de koelkast (als je tenminste nog zo lang kunt wachten).

TIP
Passievruchtpuree is verkrijgbaar op de diepvriesafdeling van de groothandel.

TIP
Het lekkerste is natuurlijk om zelf een taartbodem te bakken voor de paastaart. Hiervoor zijn voldoende recepten op internet te vinden. Geen tijd? Koop dan een kant en klare bodem bij de je eigen bakker of in de supermarkt.

TIP
Gebruik in plaats van ananas ook eens ander fruit, bijvoorbeeld mango, banaan of perziken voor deze paastaart. Een mix van verschillende soorten fruit kan natuurlijk ook!

 

Op de foto:
Taartplateau Leonardo
Gebaksbordjes vintage
Tafellaken katoencollectie Cottona

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*