Tafelkleed: Damast Stripes, Cottona. Servies: Broste Copenhagen. Foto: Tom Nooijen
Tafelkleed: Damast Stripes, Cottona. Servies: Broste Copenhagen. Foto: Tom Nooijen

Italiaans recept antipasti – Kleine geluksmomentjes

Er zijn weinig dingen waar ik meer van geniet dan een lekkere zomerdag op het terras met een glas wijn, lekkere hapjes en goed gezelschap. Zelfs toen ik twee jaar geleden met mijn vader in San Sebastian was om daar te dineren bij het beroemde Arzak, één van ’s werelds beste restaurants, waren het stiekem de eenvoudige maar lekkere hapjes in de pinchosbarretjes die mij het meest gelukkig maakten. En dat voor € 5 per gerechtje in plaats van € 300 voor een heel diner!

De hapjescultuur laat zich vooral in Zuid-Europa in verschillende vormen zien: pinchos, tapas, mezze, antipasti, ga zo maar door. Het zijn stuk voor stuk smakelijke kleine gerechtjes, gemaakt van de beste ingrediënten. Noem het kleine geluksmomentjes op een bord.

Om jullie te inspireren heb ik een aantal verschillende ideetjes voor lekkere Italiaanse antipasti. Binnen een half uur heb je het op tafel. Lekker wanneer je een keer vrienden of familie over de vloer krijgt. Maar ook zeer geschikt voor een romantische zomeravond voor twee.

Vleeswarenplankje
Gebruik typisch Italiaanse vleeswaren, zoals salami, prosciutto di Parma, mortadella, coppa di Parma, prosciutto di San Daniele en serveer ze op een mooie plank met wat verse kruiden en olijven.

Garnalen
Koop bij de visboer verse gekookte garnalen. Rauwe garnalen zijn ook goed. Bak ze even lekker in de pan of op de grill gaar met wat knoflook. Serveer met zeezout en citroen.

Gegrilde groenten
Snijd een courgette in dunne plakken. Snijd een rode en gele paprika in dunne reepjes. Meng met wat olijfolie en Italiaanse kruiden en grill ze kort op de BBQ of in een gloeiend hete grillpan. Je kunt ook andere groenten toevoegen zoals aubergine, rode ui of radicchio.

Salade Caprese
Snijd verschillende soorten tomaten grof. Liefst niet perfect recht maar gewoon net hoe het uitkomt. Leg ze in een schaal en breek er stukken burrata of mozzarella overheen. Breng op smaak met peper en zout en een flinke scheut goede olijfolie. Garneer met blaadjes basilicum.

Gemengde olijven
Koop een potje goede kwaliteit gemengde olijven. Breng ze zelf nog wat meer op smaak met goede olijfolie, verse tijm, rozemarijn en partjes citroen.

Serveer de hapjes met vers brood, olijfolie en een goed glas wijn!

Tafelkleed: Damast Stripes, Cottona. Servies: Broste Copenhagen. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*