Placemat en servet: Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept Eggs Benedict – Pocheren is een eitje!

Eén van mijn favoriete lunchgerechten is Eggs Benedict. Heerlijk, zo’n zacht gepocheerd eitje geserveerd op lekker knapperige toast en afgemaakt met een fluweelzachte Hollandaise saus. Voor mij is dit het toppunt van luxe eenvoud. Maar schijn bedriegt. Want zo eenvoudig als het gerecht lijkt, is het in werkelijkheid niet. Want een perfect gepocheerd eitje vergt oefening en zelf een Hollandaise saus in elkaar ‘tikken’ valt ook niet mee. Want voor je het weet schift de saus.

Speciaal voor de paasdagen daarom dit recept, met daarin een klein trucje waarmee je gepocheerde eitje zeker slaagt. En omdat het met Pasen natuurlijk extra feestelijk mag zijn, doen we er lekkere asperges en gerookte zalm bij!

Handtekening Tom

Recept Eggs Benedict – ingrediënten(voor 4 personen)

2              eidooiers
4              eieren
2 el          witte wijn azijn
2 el          water
250 g       roomboter, in blokjes
4              boterhamzakjes
olijfolie
4              brioches
20            kleine groene asperges, 2 minuten geblancheerd
1              avocado, in plakjes
200 g       gerookte zalm
1              bakje tuinkers

Recept Eggs Benedict – Bereiding

  1. We beginnen met de Hollandaise saus. Zet hiervoor een pan die groot genoeg is om er een beslagkom op te zetten op het vuur. Breng een bodempje water aan de kook. Zet de beslagkom op de pan en zorg dat deze het water niet raakt. Klop de eidooiers samen met de azijn en de 2 eetlepels water schuimig. Blijf kloppen, net zo lang totdat het mengsel dikker wordt. Dit kan zeker 8 minuten duren.
  2. Zet het vuur lager en voeg de klontjes boter een voor een toe aan het mengsel. Blijf kloppen, net zo lang tot alle boter is opgenomen. Zet de kom apart en dek af met folie om warm te houden.
  3. Breng nu in dezelfde pan opnieuw water aan de kook, ditmaal genoeg om de eieren in te pocheren. Doe nu in ieder van de boterhamzakjes een klein scheutje olijfolie en verdeel het goed door de binnenkant van het zakje. Dit zorgt ervoor dat het ei niet aan het zakje blijft plakken. Breek nu voorzichtig in ieder zakje een ei open en laat het ei langzaam in de punt van het zakje lopen. Knoop de zakjes dicht en hang ze in het water. Hou het water net tegen de kook aan en laat de eitjes ca. 6 minuten pocheren.
  4. Grill ondertussen het brioche brood en beleg met de asperges, plakjes avocado en gerookte zalm.
  5. Zodra de eitjes klaar zijn haal je ze voorzichtig uit het zakje en leg ze je op de brioche toast. Schenk een ruime portie van de Hollandaise saus over ieder ei en garneer met de tuinkers. Serveer direct.

Tip
Liever geen zalm? Vervang de gerookte zalm dan door plakjes bacon.

Placemat Cottona buitencollectie en servet: Cottona katoencollectie. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*