lamsrack recept Cottona blog
Leistenen bord Sligro, kommetjes Dishes & Deco, tafellaken, servet en servetring glamourcollectie Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept lamsvlees
lamsrack met 1001 smaken

Een paar weken geleden was ik samen met mijn vriendin voor een paar dagen vakantie in Dubai, het extravagante vakantieoord voor de ‘rich and the famous’. Ik voelde me er als simpele – rich noch famous – Limburger niet helemaal op mijn plaats, maar voor een paar dagen is het een bijzondere plek om eens met eigen ogen te zien. En om er vakantie te vieren, want dat kan er bijzonder goed!

Een foodie als ik gaat natuurlijk op zoek naar de lokale specialiteiten. Nu valt dat in Dubai niet mee, aangezien het een van de meest multiculturele samenlevingen ter wereld is. Slechts 20% van de bevolking bestaat uit Emirati’s, de oorspronkelijke inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Het overgrote deel van de bevolking komt vanuit alle delen van de wereld, op zoek naar werk. India, Pakistan, Filippijnen, vanuit alle windstreken komen ze. Dat brengt een grote diversiteit aan eetculturen met zich mee. In combinatie met de vele hotels en restaurants maakt dit dat je hier van vrijwel elke keuken kunt proeven.

Als je in het Midden-Oosten bent, moet je natuurlijk ook Arabisch eten. En laat de Arabische keuken nu net één van mijn favorieten zijn! Sinds mijn bezoek aan Marokko enkele jaren geleden ben ik verzot op  de bijzondere en mystieke geuren en smaken van de Arabische keuken. Heerlijke muntthee, vers gebakken brood met houmous, tabouleh, lamsvlees dat zo van het bot af valt, noem maar op! Geuren van komijn, koriander, saffraan en kaneel komen je overal tegemoet, net als die van oranjebloesem en rozenwater. Geuren die je bijblijven en zodra je ze weer ruikt je weer terugvoeren naar het moment waarop je ze voor het eerst tegenkwam.

Het recept van deze maand is geïnspireerd op deze momenten en door mijn reizen naar het Midden-Oosten. En omdat het dan toch lente is mag een overheerlijk stuk lamsvlees niet ontbreken.

Handtekening Tom

Recept lamsvlees – Lamsrack met couscous

Ingrediënten
2            Lamsracks (met minimaal 12 koteletten)
1            Potje Nomu Moroccan rub
150 g     Turkse yoghurt
1/2 el     Harissa
200 g     Couscous
200 ml   Groenten- of kippenbouillon, warm
1            Bakje verse munt, fijngesneden
20 g       Geschaafde amandelen, licht gebrand
1            Granaatappel, alleen pitjes
olijfolie
peper
zout

1. Wrijf de lamsracks royaal in met de Marokkaanse kruidenrub. Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Braad het lamsvlees rondom aan. Leg de lamsrack in een ovenschaal, bestrooi met zout en peper, plaats een kernthermometer en plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 150 graden Celsius.

2. Doe ondertussen de Turkse yoghurt in een serveerschaaltje en meng de harissa voorzichtig door de yoghurt. Doe de couscous in een grote schaal, schenk de warme bouillon er overheen en dek af met vershoudfolie. Laat circa 2 minuten staan. Verwijder de folie en roer de couscous met een vork los. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe. Meng de helft van de munt en de helft van de amandelen door de couscous.

3. Haal de lamsrack uit de oven zodra deze een kerntemperatuur heeft van 52 graden Celsius en dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat het vlees nog tien minuten rusten. Maak ondertussen de borden op. Garneer de couscous met de granaatappelpitjes, de resterende munt en amandelen. Snijd de lamsrack in losse koteletjes en leg het vlees bovenop de couscous. Serveer met de Turkse yoghurt.

Op de foto: Leistenen bord Sligro, kommetjes Dishes & Deco, tafellaken, servet en servetring glamourcollectie Cottona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*