Tafelkleed en servetten: katoencollectie Cottona. Accessoires: eigen bezit. Foto: Tom Nooijen
Tafelkleed en servetten: katoencollectie Cottona. Accessoires: eigen bezit. Foto: Tom Nooijen

Recept pizza met verse vijgen – Delicatesse van eigen bodem

Na de overvloed aan heerlijk seizoensfruit van de afgelopen zomermaanden is het vanaf september ieder jaar weer afkicken. De herfst komt in zicht, het is al weer best vroeg donker en ook de nachten worden frisser. Voor mij staat september symbool voor het meest bijzondere fruit dat op Nederlandse bodem groeit: de vijg.

De vijg is een van de oudst bekende fruitsoorten ter wereld en is voor mij een op en top natuurlijke delicatesse. De vrucht is met zijn bijzondere kleurenpalet niet alleen prachtig om te zien, maar ook heerlijk van smaak. Vijgen zijn zoet en aromatisch, zeker als ze net vers van de boom komen. Ze zijn heerlijk om vers en naturel te eten. Maar samen met rauwe ham, blauwe kaas of balsamico worden ze helemaal goddelijk lekker. Ik proefde deze combinatie een aantal jaren geleden als topping op een verse pizza. Ik geef je hieronder het recept, dan ontdek je zelf waarom dit eenvoudige recept mij na al die jaren is bijgebleven.

Recept pizza met vijgen – ingrediënten

1                    pizzabodem, koelvers
200g             gorgonzola
4                    verse vijgen
6                    plakjes prosciutto
3                    walnoten
1 tl                balsamicoazijn
3 tl                olijfolie, extra vierge
1                    bosje rucola
bloem

Recept pizza met vijgen – bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Haal de pizzabodem uit de verpakking en rol deze op een met bloem bestoven oppervlak zodanig uit totdat er twee rondjes van ca. 23 cm doorsnede uit gehaald kunnen worden. Gebruik een kom of pan om de rondjes uit te steken. Of maak zelf uit de losse hand met een mes twee rondjes.
  2. Verkruimel de gorgonzola en verdeel over de twee pizzabodems. Bak de bodems ca. 8-10 minuten in de oven, tot ze mooi goudkleurig zijn.
  3. Snijd ondertussen de vijgen in kwarten, kraak en pel de walnoten en hak ze grof. Maak een dressing van de balsamicoazijn en olijfolie.
  4. Als de bodems klaar zijn, verdeel je de vijgen, prosciutto en walnoten over de twee pizza’s. Zet de pizza’s terug in de oven en laat ze nog een minuutje bakken (totdat de vijgen warm zijn).
  5. Maak ondertussen de rucola aan met de dressing. Haal de bodems uit de oven en garneer met de rucola. Snijd de pizza’s in punten en serveer.

Tip
In plaats van gorgonzola kun je natuurlijk ook een andere blauwschimmelkaas gebruiken. Hou je niet van blauwschimmelkaas? Ga dan voor buffelmozzarella van goede kwaliteit.

Tip
Je kunt deze pizza ook prima maken met andere soorten fruit in plaats van vijgen. Probeer het bijvoorbeeld eens met dunne plakjes peer.

Tafelkleed en servetten: katoencollectie Cottona. Accessoires: eigen bezit. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*