Recept salade Nicoise
Frans wijnglas Pols Potten, tafellaken en servet avocado katoencollectie Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept salade Nicoise
Pareltjes uit de Provence

Mijn interesse in wijn is pas iets van de laatste jaren. Thuis ben ik niet opgegroeid met het drinken van wijn. Kerstmis was zo’n beetje het enige moment in het jaar dat er een fles wijn uit de kast kwam; rood voor mijn vader en wit voor mijn moeder. Af en toe dronk ik dan een glas mee, maar echt lekker vond ik het nooit.

Bij het ingaan van het nieuwe millennium veranderde er iets in deze traditie. Mijn moeder kwam ineens thuis met hele dozen wijn van de supermarkt. Geen rode wijn, geen witte wijn. Rosé. Meer specifiek, rosé d’Anjou, de snoepjesroze wijn uit het hart van de Loire (het wijngebied in het Noordwesten van Frankrijk en eveneens bekend om zijn voortreffelijke Sauvignon Blancs). De hele zomer door werd er rosé gedronken. Mijn moeder was niet de enige, mijn tantes en – naar mijn gevoel alle huisvrouwen van Nederland – gingen en masse aan de rosé d’Anjou. Het was een hype!

Toen ik me enkele jaren geleden daadwerkelijk voor wijn ging interesseren, waren het in eerste instantie de rode en witte wijnen die mijn aandacht trokken. Want voor mijn gevoel was rosé nog steeds dat drankje voor huisvrouwen die hip wilden doen door wijn te drinken die smaakt naar Haribobeertjes. Tot ik tijdens mijn wijnopleiding ineens een hele andere rosé voorgezet kreeg. Eentje die helemaal niet snoepjesroze was. Sterker nog; de wijn was zo lichtroze dat je zelfs begon te twijfelen of het wel een rosé was. De Fransen hebben er een naam voor: vin gris (grijze wijn). Eenmaal geproefd van deze  vin gris ging er een wereld voor me open. Wat een frisheid! Geen over the top rood fruit, maar prachtig in balans zijnde zuren en in de neus aardbei, citrus en bloemen. Zomer in een glas!

De rosé die ik voorgezet kreeg was de Château Minuty Prestige. Dit domein ligt op het schiereiland van Saint-Tropez in de Provence en de Prestige rosé is karakteristiek voor de roséwijnen uit dit gebied. Totaal anders dan de rosé zoals die uit Anjou komt. De Château Minuty Prestige is nog altijd met afstand mijn favoriete rosé en staat standaard op voorraad. Mocht je nog niet overtuigd zijn van roséwijn, ga hem dan eens halen. Ik weet zeker dat je verkocht bent! Zeker in combinatie met die andere parel uit de Provence, de salade Nicoise. Perfect voor een heerlijke nazomer!

Handtekening Tom

Recept salade Nicoise

 Ingrediënten

1             courgette in dunne plakjes

1             rode paprika in fijne reepjes

1             gele paprika in fijne reepjes

2             rode uien in partjes

2 el         olijfolie extra vergine

150g       haricots verts, schoongemaakt

6             Roseval aardappelen, gehalveerd

2 el         groene pesto

6             eieren, zachtgekookt en gehalveerd

4x150g  verse tonijnfilet

1 el         Provençaalse kruiden

150g       gemengde sla, gewassen

20           zwarte olijven

12           cherrytomaatjes, gehalveerd

12           ansjovisfilets

4 el         vinaigrette

citroen

zout

peper

Bereiding salade Nicoise:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Grill de courgetteplakjes in een gloeiend hete grillpan tot er mooie grillstreepjes ontstaan. Doe de rode en gele paprika samen met de ui in een ovenschaal en meng met 1 el olijfolie, een snufje peper en zout. Plaats in de oven en rooster de groenten tot ze mooi gekaramelliseerd zijn.
  2. Kook de haricots verts ongeveer 2 minuten in ruim kokend water met een snufje zout en spoel ze vervolgens met ijskoud water af. Zet apart. Kook vervolgen de gehalveerde aardappels tot er gemakkelijk een vork in geprikt kan worden. Giet af en meng terwijl ze nog warm zijn met 1 eetlepel olijfolie en de groene pesto. Zet apart.
  3. Haal de tonijnfilets uit de koelkast, wrijf ze in met olijfolie, Provençaalse kruiden, zout en peper. Meng terwijl de grillpan weer op het vuur gaat in een grote kom de geroosterde paprika en ui, de courgette en haricots verts met de sla, olijven en cherrytomaatjes. Grill zodra de pan gloeiend heet is de tonijn 1 minuut op iedere zijde, zodat deze van binnen mooi roze blijft. Laat afkoelen en snijd ieder stuk in 3 kleinere stukken.
  4. Verdeel de gemengde groenten en sla over 4 borden. Plaats op ieder bord 3 halve aardappels, 3 halve gekookte eieren en 3 ansjovisfilets. Plaats de stukken tonijn bovenop de salade en sprenkel de vinaigrette er als laatste overheen. Garneer met partjes citroen.

Tip

Maak een klassieke vinaigrette door het sap van 1 citroen te mengen met 50ml olijfolie, 1 theelepel dijonmosterd en ½ theelepel suiker. Breng op smaak met peper en zout. De vinaigrette blijft afgedekt zeker 1 week goed in de koelkast.

Tip

De Château Minuty Prestige rosé is onder andere verkrijgbaar bij Sligro. Leuker is natuurlijk om hem bij het wijnhuis zelf te halen. Maar let op, daar is de wijn wel een stuk duurder!

Op de foto: Tafellaken en servet avocado katoencollectie Cottona.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*