Recept quiche + buiten tafelkleed
Tafelkleed: Buitencollectie pastelblauw, Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept zomerse quiche
– Het meest veelzijdige stukje taart

Quiche is één van de klassiekers uit de Franse keuken maar nog altijd even populair als vroeger. Die populariteit heeft het gerecht te danken aan zijn veelzijdigheid en het gemak waarmee je ‘m op tafel zet. Ook hier thuis bakken we regelmatig een hartige taart, vaak met de ingrediënten die we toevallig in huis hebben.

Quiche is veelzijdig; vis, vlees, groenten, verse kruiden, fruit, het kan allemaal. En niet alleen met de vulling valt te variëren. Ook het deeg zet je naar je hand. Traditioneel gezien wordt de quiche gemaakt met een zanddeegbodem, maar het kan natuurlijk net zo makkelijk met bladerdeeg of zelfs filodeeg. Kies gewoon wat je lekker vindt of wat je in huis hebt. En hou je van lekker romig of let je juist meer op de lijn? Varieer dan met de verhouding tussen de melk en de room.

Om je op gang te helpen onderstaand mijn recept voor de zomer, boordevol gezonde groentes.

Handtekening Tom

Recept quiche – ingrediënten

1              oranje paprika
½             courgette
1 el          olijfolie
100 g       doperwten, vers
150 g       verse spinazie
2              lente uitjes, in de dunne ringetjes
50 g         bacon, in dunne reepjes
8              plakjes bladerdeeg, ontdooid
4              eieren
200 ml     room
150 ml     melk
5 g           bieslook, in dunne ringetjes
100 g       feta
peper
zout

Recept quiche – bereiding

  1. Snij de paprika in dunne reepjes. Snij de courgette over de lengte in kwarten en snij ieder kwart vervolgens in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en roerbak de paprika en courgette 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de doperwten toe en verwarm 1 minuut mee. Doe de groenten in een ruime kom, voeg de spinazie en lente-ui toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Verhit de koekenpan opnieuw en bak de baconreepjes op hoog vuur krokant.
  3. Bekleed een ingevet bakblik met de plakjes bladerdeeg. Verdeel het groentemengsel over de bodem van de quiche. Klop in een kom de eieren met de room, melk en bieslook luchtig en schenk over de groenten. Verdeel de krokant gebakken bacon over de quiche en kruimel tot slot de feta grof over de bovenkant.
  4. Bak de quiche ca. 40 minuten in een voorverwarmde oven bij 180ºC.

Tip
Vegetarisch? Laat dan de bacon weg uit het recept.

Tafelkleed: Buitencollectie pastelblauw, Cottona. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*