Links Teema Iittala, Santiago Alessi, HK Living. Rechts Luigi, Prinses Keltum, Vera Wang Wedgewood

Counting down to Christmas
– Tafel dekken

Tafel dekken tijdens de feestmaand is een feestje op zich! Echt, december is te kort om alleen tijdens Sinterklaas en Kerstmis uit te pakken. Het is vaak een volle maand met feestelijke borrels, een ladiesnight (ik heb er eentje ter gelegenheid van Gooische Vrouwen 2, en daar hèb ik toch een zin in!), een feestelijk etentje met collega’s…allemaal gelegenheden waarop een feestelijke tafel zeker in de smaak valt. Maar ook zonder ‘echt’ feest is er genoeg te genieten, want rondom al die drukte is het heerlijk om het thuis gezellig te maken met een mooi verzorgde tafel. Dat hoeft dan trouwens niet eens tijdens een diner te zijn, van mij mag het ook een uitgebreid ontbijt/brunch zijn op een druilerige zondag. Als het aan mij ligt, gaan we dit jaar zó de tafel dekken.

tafellaken damast lacey kerst close

Servies Iittala Teema, damast Lacey Cottona

Tafel dekken – favorite things – servies

Het servies dat op alle foto’s van onze eigen webshop staat, is dat van mezelf: Iittala Teema. Een mooi strak porseleinen servies dat je eindeloos kunt blijven combineren. ‘Teema blijft, ook als jij verandert’, staat er op hun eigen site. Daar kan ik me helemaal bij aansluiten. Dit servies heeft al de nodige veranderingen doorstaan; van mijn minimalistische moderne fase tot mijn pure klassieke gelegenheidsfase. Niet goedkoop, maar met een servies als dit is tafel dekken iedere dag een plezier.

Bestek Alessi

Bestek Alessi, beeld via alessi.com 

Tafel dekken – favorite things – bestek

Naast servies heb ik ook een zwak voor mooi bestek. Dat van Alessi is prachtig, voor eigenlijk alle modellen is iets te zeggen. Wat me aanspreekt zijn de strakke lijnen, het lichtvoetige (soms) en het duidelijke design. Sommige zijn bijna eerder toegepaste kunst en zoveel meer dan gewoon een mes en vork. Deze en andere geweldige designproducten zijn verkrijgbaar via www. designshops.eu

 

MCV_111-624x624kopie

Gekleurde glazen, beeld via www.leeff.com

Tafel dekken – favorite things – bijzonder glaswerk

Tegenhanger van al dat strakke in bestek en servies is mijn lichte obsessie voor gekleurd glaswerk. Als de rest van de tafel rustig is qua styling, gebruik ik glaswerk voor instant vrolijkheid. Daarbij ben ik ook erg van de grote glazen, het oogt mooi van die grote kelken naast het bord. Zeker als het er meer zijn; witte wijn, rode wijn en waterglas. Perfecte accessoires voor feestelijk tafel dekken. Je vindt ze hier.

Bordjes met afbeeldingen van dieren

Dierenbordjes met metallic accent – beeld via www.westelm.com

Houten bordjes

Houten bordjes van mangohout – beeld via HK Living

Tafel dekken – favorite things – bijzondere bordjes en schaaltjes

Naast het ontbijt en het diner zijn er nog talloze andere gelegenheden waarbij je aan tafel zit. Dan mag het wat informeler. Deze en deze bijzondere bordjes en schaaltjes doen het goed als thuisbasis voor bonbons, koekjes, olijfjes, salade…of al het lekkers wat verder maar ter tafel komt!

tafellaken damast Uni rond

 Tafellaken damast uni wit Cottona

Tafel dekken – favorite things –  klassieke tafels

Je hebt tafel dekken en tafel dekken. Naast modern en strak vind ik een klassieke tafel op zijn tijd echt prachtig. Met zilveren bestek (netjes gepoetst). Met een vavavoom-servies, ontworpen door bruidsjurkengodin Vera Wang voor Wedgwood. Met ons eigen damast, kreukvrij en liefst tot op de grond. Van zo’n tafel raak ik in vervoering. Natuurlijk leent zo’n tafel zich niet voor een pizzaatje door de week, maar voor een klassiek kerstdiner vind ik dit echt de perfecte tafel.

Laat de feesten van december maar komen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*