In de sfeer van Heel Holland Bakt
Tien tips voor een feestje met taart

Zit je ook aan de buis gekluisterd op zondagavond? Wij wel! Dit soort lekkerbekkentelevisie heeft alleen één groot nadeel: je krijgt er echt enorme honger van. Dat heb ik ook bij andere kookprogramma’s, eigenlijk kun je ze beter niet kijken op een lege maag 😉 Als ik zelf iets lekkers bak, heb ik alleen altijd het probleem dat ik zelf een van de grootste consumenten ben. Want de één houdt van appeltaart, de ander juist weer niet van pure chocolade en derde lust eigenlijk alleen gewone cake. Maar, niet getreurd. Om mijn baklust vrij baan te geven, organiseer ik gewoon een bakfeestje! Ik kom dan helemaal aan mijn trekken en door wat vrienden en bekenden uit te nodigen weet ik zeker dat het met de afname van mijn creaties wel snor zit! Ik zeg win-win, want zeg nou zelf: any excuse for a party, toch?

1. Mix ‘n munch

Een bakfeestje plan je het beste op een middag, of aan het eind van de ochtend. Niets beters dan een luie zaterdag of zondag met het vooruitzicht van goed gezelschap en lekker eten, toch? Omdat je niet alleen zoetekauwen hebt maar ook liefhebbers van hartig, kun je er een mooie mix van maken. Je maakt gewoon een taartenbuffet waarbij je bezoekers zelf naar hartenlust ‘mixen & munchen (smikkelen, red.)’.

2. Verdeel de last, vergroot de lol
Als dan toch Heel Holland Bakt, waarom zou je dan zelf al het werk doen? Vraag iedere genodigde zijn/haar lievelingstaart te bakken (hartig of zoet). Zo krijg je een mooie afwisseling in soorten, maten (cupcakes) en bereidingswijzen. Tip: vraag je gasten om het recept te printen en bij de taart te leggen. Liefhebbers kunnen dan daarna thuis zelf aan de slag!

Eigentijdse taartentafel (foto via www.heerlijk-hecht.nl)

3. Let it shine

Een buffetopstelling is een mooie gelegenheid om uit te pakken. Geef aandacht aan de opstelling van je bakprojecten, laat de taarten het middelpunt vormen. Wij houden van knalkleuren voor feestjes als deze. Frambozenrood? Appeltjesgroen? Wij kiezen ook voor multi-colored servetten, zodat iedereen gemakkelijk zijn eigen exemplaar in het oog kan houden.

Idee voor een taartplateau met kringloopvondsten (via www.pieceofmake.nl)

4. Homemade decoratie

Zelf aan de slag met de decoratie van je tafel? Je maakt eenvoudig je eigen taartplateau: haal bij de kringloop een doosje oud serviesgoed, keer kopjes en kommetjes om en lijm ze met een lijmpistool vast onder de borden. Wij vonden een prachtige etagère van oud serviesgoed met een duidelijke werkbeschrijving op deze site. Maar natuurlijk is zo’n feestje ook een goede gelegenheid om zelf een eyecatcher te kopen.

Uitnodiging taartenfeestje (via www.goudenkaartjes.nl)

4. Uitnodigingen

Natuurlijk zitten we tegenwoordig allemaal online, in app-groepjes en zo. Maar juist voor zo’n retro kinda party als dit is het leuk om gewoon oldskool, offline en unplugged uitnodigingen te maken en te versturen.

5. Kids

Het kan natuurlijk een adults-only feestje zijn. Maar op een vrije middag in het weekend zijn er vast ook kinderen van de partij. En waarom ook niet? Bak neutrale cakejes en laat ze zelf decoreren met slagroomspuit, marsepein en ander snoepgoed. Grotere smulpapen kunnen natuurlijk prima met de ‘ouwe taarten’ mee-eten. Tip: leg in plaats van een mooi tafelkleed tijdelijk even een plastic kleed op tafel. Doen wij ook wel eens. Bij hoge uitzondering.

 

Passievrucht-ananastaart, perfect voor Pasen!  Foto: Tom

Passievrucht-ananastaart Foto: Tom Nooijen

6. Verser dan vers

Het is het fruitseizoen. En wat is er dan lekkerder om een taart te maken met appels van eigen boom, met eigen geplukte bramen of met vers fruit van de boer? Zelf fruit in de tuin? Ga dan met een groepje ‘oogsten’ (ook perfect voor kinderen) en maak er direct wat lekkers van. Als je van tevoren alles klaarzet en voorbereidt, kan dat best. De taart hier boven maakte onze eigen Tom afgelopen zomer. De ananas en passievrucht vind je het hele jaar door op de markt of in de supermarkt.

Favoriete foodfilm: Julie&Julia

7. Films

Er zijn veel heerlijke films gemaakt over eten. Leuk om in een hoekje van de kamer eentje op te zetten. Dit is onze favoriet!

8. Boeken

Ja, bakken is hot. Er is dan ook genoeg leesvoer om je taartenkennis uit te breiden. Wat dacht je van de boeken van Heel Holland bakt? Maar kijk ook eens naar het heerlijke nieuwe boek van Yvette van Boven: na Homemade, Homemade Summer, Homemade Winter en Homemade Menu is het tijd voor Homebaked (vanaf oktober in de boekwinkel). Met heerlijke recepten, prachtige fotografie en geweldige illustraties. Tot die tijd kun je op haar site al wat recepten spotten.

Sissy Boy Eindhoven (beeld via www.bubblemint.nl)

9. Plan B

Te druk de komende tijd? Geen zin in zoveel mensen over de vloer? Niet in de bakmodus? Ga dan gewoon voor een ‘one woman party’. Kies een lekker koffietentje, een hippe hangout of een sjieke patisserie (waar het interieur vaak omgekeerd evenredig is aan de kwaliteit van de taart) en verwen jezelf op een ochtendje onverdeelde me-time. Even de stad in op een zonnige dag, lekker op het fietsje. Buiten op het terras of anders fijn binnen (het is niet meer altijd terrasjesweer) en neem het er eventjes van. Wij worden blij van de taartjes van de Bijenkorf, de cheesecake van Sissy Boy en de chocoladebollen van De Groot (welke anders?).

Toch geen tijd om te bakken? Beetje smokkelen mag! (beeld via www.cookingalamel.com)

10. Smokkelen mag!

Ben je zelf uitgenodigd op een taartenfeestje maar heb je geen tijd om je culinaire plicht te doen? Doe dan niet te moeilijk en stuur deze naar jezelf! Voorzichtig in een bakblik leggen, zilverpapier erover en…stt niemand zeggen!

FromSoupToNuts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*