Foto's: Pinterest

Koffie zetten – back to beans

Koffie zetten is hot. Letterlijk en figuurlijk. We verbannen op grote schaal de Senseo naar de kringloopwinkel (wie heeft dat eigenlijk ooit kunnen drinken?), stappen af van het niet-meer-hippe Nespresso en gaan weer gewoon zelf aan de slag. Echt, laatst zagen mijn kinderen een ‘gewoon’ koffiezetapparaat en ze wisten niet wat het was! Aangezien onze lieveling, de Baby Gaggia (die zie je straks nog terug), pas zijn laatste adem heeft uitgeblazen, geef ik je mijn persoonlijke top 5 slash verlanglijstje van topkoffiezetapparaten.

De Bialetti Dama – via Duikelman.nl

1. Ouderwets koffiezetten doe je met een percolator. Als student en startend koffiedrinker had ik zo’n dingetje. Punt is wel dat het enige oefening vereist want anders heb je of een wel erg slap bakkie of anders een kopje koffie waarmee je drie dagen stuiterend door het leven gaat. Maar als het perfect is, is dit ook wel echt hele lekkere koffie. Let wel op welke bonen je hiervoor kiest!

Chambord van Bodum – via bodum-voor-thuis.nl

2. Opvolger van mijn percolator was de cafétiere. Eerlijk gezegd viel ik vooral voor het tijdloze design maar de koffie die je hiermee maakt smaakt ook geweldig. Later kwam ik erachter dat deze vorm van koffie zetten (én drinken) niet heel erg gezond is omdat de koffie ongefilterd is. Geniet, maar drink met mate geldt dus ook voor de koffie uit deze cafetières.

De Baby Gaggia – via Pinterest

 

3. Espressomachine voor thuis. Tja, je moet er wel een vierkante meter van je aanrecht voor opofferen. Maar dan heb je ook wat. Met zo’n echte Gaggia voel je je barista in je eigen huis! Smaak, gevoel en styling: onovertroffen. Maar…zo’n apparaat moet je niet aanschaffen voor het gemak. Zo is de onze – serious confession – gesneuveld door op zijn zachtst gezegd een tikkeltje gebrek aan aandacht. Deze beauty is er eentje om voorzichtig mee om te gaan dus.

De Coffee Maker No 1 – via Craighton Berman Studio
Werking van de Coffee Maker No 1

4. Dit is echt zo’n pareltje van vernuftig design. Een eeuwenoud proces opnieuw uitgevonden. De Manual Coffeemaker No 1 (ontwikkeld dankzij fundraisingplatform Kickstarter) is de essentie van ouderwets koffie zetten. Je giet eenvoudig kokend water – langzaam!- op de gemalen koffie. Onder druppelt er verse koffie direct in je glas. De dubbelwandige constructie zorgt dat het water warm blijft en het aroma bewaard blijft. Van dit soort oud-nieuw design word ik vrolijk!

De enige echte – via Pinterest

5. Vroeger hing er zo eentje bij mijn oma aan de muur. Het had altijd iets magisch als mijn oma daarmee de bonen maalde voor de koffie van mijn vader en moeder. Het rook heerlijk, die versgemalen bonen. De koffie kon ik toen nog niet waarderen. Nu je ziet dat ‘slow coffee’ zo snel terrein herwint ten opzichte van de snelle methodes van de afgelopen jaren, hoop ik echt dat hiermee een mooie traditie terugkeert. Zal Douwe Egberts deze beauties weer opnemen in het assortiment? Ik hoop van wel, het is voor mij de belichaming van iets met aandacht en liefde klaarmaken.

Hoe drink jij je koffie het liefst?

 

Op de foto: Servet damast wit. Hier verkrijgbaar in dessin Stripes, Lacey, Ikat, Classic, Graphic of Uni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*